Leden van de speciale politie-eenheid BRI tijdens een actie in januari in Parijs
NOS Nieuws

Franse antiterreureenheden voortaan in 20 minuten ter plekke

De Franse antiterreureenheden van politie en leger zijn in de toekomst binnen twintig minuten ter plaatse bij een terroristische aanslag. Dat garandeert de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve.

De minister zei dat bij de presentatie van een nieuw interventieprotocol. Daarin is de werkwijze van de Franse elite-eenheden vastgelegd in het geval van een terroristische aanslag.

"Frankrijk heeft drie antiterreureenheden", vertelt correspondent Ron Linker. "Die overleggen nauwelijks en dat was pijnlijk zichtbaar bij de twee terreuraanslagen vorig jaar." Zo verlieten alle eenheden Parijs om achter de terroristen aan te gaan na de aanslag op Charlie Hebdo. "Terwijl in Parijs zelf de gijzeling in de Joodse supermarkt begon."

Bij de aanslag op de Bataclan-concertzaal van 13 november duurde het veertig minuten voordat de antiterreureenheid van de Franse politie ter plaatse was. Er vielen negentig doden, nadat drie terroristen de zaal waren binnengegaan. "Opvallend genoeg werd toen de eenheid die het dichtst bij zat, niet in gezet", zegt Linker.

Uitbreiding

Om die twintig minuten te kunnen halen, krijgt de antiterreureenheid van het leger vier nieuwe vestigingen verspreid door het land. De interventie-eenheid van de politie krijgt er drie vestigingen bij.

Verder komt er meer veiligheidspersoneel en komt de verdeling van bevoegdheden tussen leger en politie grotendeels te vervallen als de situatie daar om vraagt. "Dit is niet de tijd van concurrentie, maar van eenheid", zei Cazeneuve.

Franse anti-terreur eenheden oefenen in een trein

De minister was gisteravond in Parijs bij het station Montparnasse voor een oefening van de anti-terreureenheden. Daar werd een gijzeling in een trein nagebootst.

"Het doel is om alles voor het EK over twee maanden op orde te hebben", zegt Linker. "Dan zijn er honderdduizenden bezoekers in het land verspreid over verschillende locaties. Je kan je voorstellen dat Cazeneuve wil dat alles en iedereen op scherp staat op dat moment."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl