De Wilkemaheerd in de stutten
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Eeuwenoude aardbevingsboerderij wordt herbouwd

Verkopen of slopen en herbouwen? Het was een moeilijke keuze voor Caspar Wechgelaer, eigenaar van een boerderij in Eppenhuizen die door aardbevingen onbewoonbaar is geworden. Hij koos voor herbouw van de bijna twee eeuwen oude Wilkemaheerd. "Het is niet de makkelijkste weg, maar we willen niet weg van dit prachtige plekje", vertelde hij aan RTV Noord.

De schade aan de boerderij is ontstaan als gevolg van gaswinning door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Die stelde Wechgelaer voor de keuze: hij kon de Wilkemaheerd verkopen aan de NAM of slopen en een nieuwe boerderij neerzetten. Uiteindelijk heeft hij een deal gesloten met de NAM waardoor het mogelijk is geworden een nieuwe boerderij te bouwen.

Wrok, woede en verdriet

De onderhandelingen over de financiering met de NAM hebben meer dan een jaar geduurd. "Op een gegeven moment heb ik de wrok, woede, het verdriet en de ellende achter me gelaten. Dat moet ook, anders kun niet verder met iets nieuws. We hebben nu een goede deal met de NAM en daar ben ik blij mee en tevreden over."

In juni wordt de kop-hals-boerderij uit 1821 gesloopt. Op dezelfde plek wordt nog voor de bouwvak begonnen aan de bouw van een nieuwe, echte Groningse Oldambster-boerderij. "Het is jammer dat hij weg gaat. Mijn opa heeft de boerderij honderd jaar geleden gekocht. Maar er moest wel wat gebeuren. Het is gewoonweg te gevaarlijk."

Advertentie via Ster.nl