'Voor ons geen Cito-toets. IEP-test is meer van deze tijd'

  • Roel Pauw / NOS
    In Hilversum zijn ze klaar voor de IEP-toets
  • Roel Pauw / NOS

Vandaag maken 188.000 achtstegroepers de Centrale Eindtoets, de IEP- of de Route 8-toets. Een spannend moment, al ligt de lat vanaf dit jaar wel wat minder hoog, omdat veel kinderen hun middelbare schooladvies al hebben gekregen. De uitslag kan daar niet zo veel meer aan veranderen. Alleen bij een hogere score kan de aanbeveling worden aangepast.

De kinderen moeten toch verplicht een eindtoets maken, ook al weten ze al naar welke school ze gaan. De meeste scholen hebben gekozen voor de Centrale Eindtoets, voorheen bekend als de Cito-toets. Die wordt nog steeds gemaakt door het Cito, maar nu in opdracht van Het College voor Toetsen en Examens (CvTE).

Dit jaar heeft een kwart van de scholen voor een alternatief gekozen. Dat is sinds 2015 mogelijk, maar toen nam slechts 6 procent van de scholen zo'n toets af. Deze alternatieven zijn niet door het Rijk gemaakt, maar wel goedgekeurd door de staatssecretaris.

Steeds meer scholen kiezen voor alternatieve eindtoets

Een van de scholen waar ze zo'n 'nieuwe' toets maken is basisschool Groen van Prinsterer in Hilversum. "We hadden altijd de Cito-toets, die bestaat al jaren en is nooit veranderd. Deze toets, de IEP, is meer van deze tijd", zegt directeur Helma de Haan.

De oefeningen beginnen gemakkelijk en worden gaandeweg steeds moeilijker. Ook de structuur is anders dan bij de Centrale Eindtoets. "Kinderen krijgen behalve meerkeuze vragen ook open vragen. Daardoor kunnen ze hun talent veel beter kwijt", legt de directrice uit.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van de vragen die de kinderen voorgeschoteld krijgen. Weet jij de juiste antwoorden?

  • Bureau ICE
  • Bureau ICE
  • Bureau ICE
  • Bureau ICE

De IEP-toets wordt op een ochtend afgenomen. "We merken dat de Centrale Eindtoets, die drie dagen duurt, veel stress en spanning oplevert", vindt De Haan. Op de boekjes van de IEP-test staan de namen van de kinderen afgedrukt. Een koerier haalt ze later op de dag op. Het scheelt de school een hoop administratief werk.

Ook voor ouders is het prettiger, zegt De Haan. "Er is een mooi uitslagblad met duidelijke resultaten. Niet zoals met de Cito dat je allemaal poppetjes hebt en de ouders steeds maar weer moet uitleggen hoe ze de uitslagen moeten lezen."

Ik hoop niet dat ik iets laags haal.

Achtstegroeper van basisschool Groen de Prinsterer

De Groen van Prinsterer heeft bewust niet voor de andere toets, Route 8, gekozen. Deze test is geheel digitaal. "We vinden dat kinderen zoveel mogelijk middelen moeten ervaren. Het vasthouden van het potlood, het schrijven, zelfs de geur van het boekje."

Langzaam stromen de kinderen binnen. Op de vraag of hij zenuwachtig is, antwoordt een jongen: "Een beetje." Hij heeft z'n advies al binnen, "maar ik probeer hoger te krijgen."

Een van de andere kinderen is toch wel nerveus. "Ik hoop niet dat ik iets laags haal." Daar hoeft hij niet over in te zitten, zegt juf Elleke. Op elk bureau ligt een briefje. "Doe je best, heb vertrouwen in jezelf, want ik heb vertrouwen in jou."

En dan is het 09.00 uur, tijd om met de IEP-toets te beginnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl