'Mensenrechten geschonden bij uitzettingen naar Turkije'
De eerste uitzettingen van migranten van Griekenland naar Turkije zijn chaotisch verlopen en de mensenrechten zijn erbij geschonden. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch na gesprekken met 12 vrienden van 19 Afghanen die op 4 april van het Griekse eiland Chios werden teruggestuurd naar Turkije.
Volgens HRW wisten de migranten niet dat ze werden uitgezet, hadden ze geen idee waar ze naartoe gingen en mochten sommigen persoonlijke bezittingen als rugzakken en mobiele telefoons niet meenemen.
Een vriend van drie uitgezette Afghanen vertelt HRW: "Ilias, Mohammad en Reza kregen te horen dat ze zich moesten registreren, ze liepen blij weg en toen ze buiten kwamen stond de politie hen op te wachten. Als ze geweten hadden dat ze zouden worden uitgezet, zouden ze hun tassen, hun papieren en hun geld wel hebben meegenomen."
Schreeuwend protest
Volgens HRW werd de groep van 66 mensen samengebracht in een gebouw, waar later op de dag een protest uitbrak. Ongeveer 15 politiemensen met helmen en schilden hielden de groep in bedwang.
Volgens HRW bonden politiemensen de handen van de migranten daarna achter op hun rug vast en werden ze vervolgens in een politiebus gezet. Jassen, tassen, geld en mobiele telefoons mochten niet mee.
Het lijkt erop dat de Griekse autoriteiten haast hadden om het aantal migranten dat was afgesproken tussen de Europese Unie en Turkije, te halen, concludeert HRW.
Veel agenten
Op 4 april werden vanaf Chios 66 migranten teruggestuurd naar Turkije en vanaf het eiland Lesbos 136. Zij werden begeleid door Griekse politiemensen en 180 'escort officers' van Frontex, de grenspolitie van de Europese Unie.
Volgens Frontex waren de meesten afkomstig uit Pakistan, Bangladesh en Afghanistan. Het hoge aantal agenten en het lage aantal teruggestuurde vluchtelingen betekent dat vrijwel iedere migrant een eigen begeleider had.
Op 8 april werden nog eens 124 mensen teruggestuurd vanaf Lesbos, door 144 Frontex-agenten, zegt HRW. Een dag later legde Griekenland de uitzettingen stil "om het proces te verbeteren".