NOS NieuwsAangepast

Zeker 28 doden en honderden gewonden bij aanslag in Kabul

  • Reuters
    Militairen in verhoogde staat van paraatheid op straat in Kabul
  • EPA
    Een man in zijn verwoeste winkel in Kabul
  • AFP
    Afghaanse militairen hebben zich bovenop een gebouw gepositioneerd
  • Reuters
    Een gewonde militair wordt weggedragen
  • AFP
    Een politieman houdt de wacht
  • AFP
    Een ziekenhuis in Kabul neemt een gewonde man op

Bij een aanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn minstens 28 doden en meer dan 320 gewonden gevallen. De aanslag was net buiten de zwaar beveiligde zone waar ambassades en regeringsgebouwen staan.

De Taliban hebben de aanslag opgeëist. Volgens correspondent Joeri Boom is dit de zwaarste aanslag sinds 2001 van de terreurgroep. "We hebben misschien wel te maken met een nieuw type aanslag, waarbij het de Taliban lukt een zeer zwaar beveiligd gebied binnen te komen met explosieven."

Onder de slachtoffers zijn burgers en leden van de Afghaanse veiligheidsdiensten, laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

De Taliban lieten een truck met bommen exploderen. Na de bomexplosie begonnen terroristen te schieten. "Er zijn berichten dat dit vuurgevecht tussen de Taliban en regeringstroepen om 12 uur nog steeds bezig was", aldus correspondent Joeri Boom. Ook bij dit gevecht vielen doden.

"Doelwit van de aanval was een Afghaanse veiligheidsdienst, die verantwoordelijk is voor het beveiligen van onder meer ministers", zegt Boom. In de buurt van het gebouw in Kabul steeg dikke zwarte rook op. Het gebied rond het hoofdkwartier werd afgezet door honderden Afghaanse regeringstroepen.

Doden en gewonden bij aanslag Kabul

Zomeroffensief

Waarom de Taliban juist daar hebben toegeslagen, is volgens Boom duidelijk. "De veiligheidsdienst valt onder het presidentieel kantoor. Het is dus een aanval heel dicht bij de president. De Taliban willen hiermee duidelijk maken dat ze zijn begonnen met hun zomeroffensief. Dat hebben ze met een heel grote klap gedaan."

Kabul ligt regelmatig onder vuur van de Taliban en andere extremisten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl