Het herdenkingsmonument op Ground Zero in New York
NOS Nieuws

Obama niet bang voor wraak Saudi's voor 9/11-wet

De Amerikaanse regering is niet bang voor Saudische wraak als het Amerikaanse parlement een wet aanneemt die Saudi-Arabië aansprakelijk kan stellen voor de terreuraanslagen van 11 september 2001. The New York Times schreef zaterdag dat Saudi-Arabië voor 750 miljard dollar aan Amerikaanse staatsobligaties en andere tegoeden van de hand wil doen als het Congres de wet aanneemt.

"Ik ben ervan overtuigd dat de Saudi's net zo goed als wij weten dat het stabiel houden van het wereldwijde financiële systeem in ons beider belang is", zei een woordvoerder van het Witte Huis. Hij voegde daaraan toe dat president Obama zo'n wet sowieso niet zal tekenen. Obama gaat later deze week in Saudi-Arabië op bezoek.

De Saudische koning bezocht Obama vorig jaar in Washington

In het wetsvoorstel dat in de Senaat in de maak is, staat dat de juridische bescherming van buitenlandse staten in de VS vervalt als die betrokken zijn bij terroristische aanslagen.

De aanslagen in 2001 waren het werk van de terreurorganisatie al-Qaida, die toen vanuit Afghanistan opereerde. Vijftien van de negentien terroristen waren Saudi's. Voor zover bekend is er geen bewijs voor betrokkenheid van de Saudische regering, maar volgens veel Amerikaanse politici en burgers waren Saudische functionarissen die destijds in de VS woonden, betrokken bij de aanslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl