Strenge beveiliging bij het regeringscomplex in Tripoli
NOS Nieuws

EU steunt regering Libië met geld en advies

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie hebben tijdens een raad in Luxemburg hun steun uitgesproken voor de Libische eenheidsregering. De EU gaat die regering helpen bij de versterking van de politie, de bestrijding van terrorisme en mensensmokkel, grensbewaking en de aanpak van de migratieproblematiek. Ook ligt er 100 miljoen euro klaar voor humanitaire hulp en wederopbouw.

Minister Hennis van Defensie zei dat de nieuwe regering goed steun kan gebruiken in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). De terreurgroep heeft verschillende gebieden van het land in handen, onder andere een honderden kilometers lange kuststrook in Centraal-Libië. "De Libische regering moet snel met een verzoek komen welke steun precies nodig is", zei Hennis.

De nieuwe regering kwam in maart tot stand, na anderhalf jaar onderhandelen onder leiding van de Verenigde Naties. Libië verkeert in een crisis sinds de afzetting van dictator Muammar Kadhafi in 2011. Allerlei groepen streden om de macht, onder wie ook IS.

De Duitse en Franse ministers van Buitenlandse Zaken, Steinmeier en Ayrault, brachten zaterdag onverwacht een bezoek aan Libië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl