De website van Netflix
NOS Nieuws

Netflix blijft flink groeien, maar hoelang nog?

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Netflix heeft in het afgelopen kwartaal een recordaantal nieuwe abonnees gekregen; 6,7 miljoen mensen namen een abonnement op de online-videodienst.

De omzet bleef achter bij de verwachtingen. Het bedrijf verdiende de afgelopen maanden 1,71 miljard euro, 30 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Die groei was minder dan analisten hadden verwacht. De koers van het aandeel daalde met bijna 3 procent. De winst kwam uit op iets meer dan 26 miljoen euro.

De groeiverwachtingen voor het lopende kwartaal zijn minder goed. De dienst verwacht in deze periode 2,5 miljoen nieuwe abonnees aan te trekken. De omzet zal vanaf mei overigens wel een beetje gaan stijgen. Dan gaan de abonnementskosten voor veel trouwe Netflix-kijkers omhoog van 7,99 naar 9,99 euro.

Amazon

Amazon lijkt daarop in te springen. De Amerikaanse webgigant kondigde vandaag aan dat zijn videodienst vanaf nu in Amerika verkrijgbaar is voor iets minder dan 8 euro. Of het voldoende is om mensen over te laten stappen valt te bezien, maar het is duidelijk dat de strijd tussen videodiensten toeneemt.

Voorlopig staat Netflix nog met 1-0 voor. Maar het kampt wel met een probleem: zijn videobibliotheek is in veel landen nog relatief klein, zeker in verhouding met thuisland Amerika.

Gebruikers konden dat de afgelopen jaren 'oplossen' door middel van een vpn-verbinding of door andere dns-servers te gebruiken. Dit 'grijze' gebruik werd lang gedoogd, maar wordt sinds januari stevig aangepakt.

Dat hangt vermoedelijk samen met de forse internationale expansie, waardoor de dienst in 190 landen te gebruiken is. Waarschijnlijk heeft Netflix, in ruil voor expansie, licentiehouders moeten beloven om strenger toe zien op het 'grijze kijken'. Het is nu zo goed als onmogelijk om via omwegen het Amerikaanse aanbod te zien. Dit tot ongenoegen van veel gebruikers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl