Jevgeni Jerofejev (links) en Aleksandr Aleksandrov zaten tijdens het proces in Kiev achter een glazen wand
NOS Nieuws

Oekraïne veroordeelt twee Russen voor terrorisme

Een rechtbank in Kiev heeft twee Russen veroordeeld voor terrorisme. Aleksandr Aleksandrov en Jevgeni Jerofejev kregen beiden veertig jaar cel voor hun deelname aan de strijd in het oosten van Oekraïne. Mogelijk worden zij geruild tegen de Oekraïense pilote Nadia Savtsjenko, die vastzit in Rusland en in hongerstaking is.

Aleksandrov en Jerofejev werkten volgens de Oekraïense rechter voor de Russische militaire inlichtingendienst GRU. Ze werden in mei 2015 opgepakt door een bataljon Oekraïense vrijwilligers. De twee raakten daarbij gewond.

Verkenningsmissie

De Russen zeggen zelf dat ze namens het Russische leger op verkenningsmissie waren. De Russische autoriteiten, die altijd hebben ontkend direct betrokken te zijn bij de strijd in Oekraïne, zeggen dat de twee niet meer in dienst van het leger waren.

Waarschijnlijk zal Oekraïne proberen de twee Russen te ruilen tegen gevechtspilote Nadia Savtsjenko. Zij werd vorige maand veroordeeld tot 22 jaar strafkolonie omdat ze schuldig zou zijn aan de moord op twee Russische journalisten in 2014. Op die veroordeling was internationaal veel kritiek.

De 34-jarige Savtsjenko ging ruim een week geleden in 'droge' hongerstaking. Uit protest tegen haar gevangenschap eet en drinkt ze niets meer. Volgens haar advocaat is haar conditie slecht.

Accepteren

Of Rusland het voorstel tot gevangenenruil zal accepteren is nog niet duidelijk. Toen de Oekraïense president Porosjenko het idee vorige maand opperde, zei het Kremlin nog te willen wachten tot het vonnis tegen Savtsjenko van kracht zou worden. Dat is inmiddels dus gebeurd, maar over een besluit is nog niets bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl