Energiezuinig maken van eigen huis
NOS Nieuws

Weinig animo voor energiezuiniger maken van eigen huis

Het grootste deel van de Nederlanders is niet bezig om hun eigen huis duurzaam te maken. Dat blijkt uit een onderzoek (.pdf) van Bouwend Nederland.

Ongeveer 70 procent van de koopwoningen heeft een energielabel C of lager. Dit zijn 3,4 miljoen woningen. Er is in het SER Energieakkoord onder meer afgesproken dat in 2030 huizen gemiddeld een energielabel A zouden moeten hebben. Huishoudens zijn verantwoordelijk voor ongeveer 16 procent van de broeikasgasuitstoot in Nederland.

'Ambities niet gehaald'

"Slechts 1 procent van de woningbezitters heeft op dit moment concrete plannen om direct wat te doen aan zijn of haar huis zodat het energiezuiniger wordt", zegt voorzitter Maxime Verhagen van Bouwend Nederland. "Duurzame ambities halen we zo absoluut niet, we moeten veel meer tempo maken. Dat kan alleen door gunstige belastingmaatregelen, subsidies en veel meer overheidsvoorlichting", stelt Verhagen.

Er is wel een groep van 38 procent die een energiezuiniger huis zou willen, maar er het geld niet voor heeft. Bovendien vinden mensen vaak dat het terugverdienen te lang duurt. Ook aspecten als geen zin in rommel in huis en het moeilijk kunnen maken van keuzes voor materiaal of bouwbedrijf spelen particulieren parten, weet Milieu Centraal. Maar als mensen de stap hebben genomen om hun huis beter te isoleren of zonnepanelen aan te schaffen zijn ze vaak heel tevreden met het resultaat.

Weinig animo energiezuiniger maken eigen huis

"Wat je ziet is dat particulieren die toch wat aan hun huis moeten doen, best bereid zijn om naar de 'verduurzamingsmogelijkheden' te kijken", vertelt Arjen Mol van Centrum voor Duurzaam Wonen 033Energie. "Dus als de CV-ketel toch vervangen moet worden, staan ze misschien best open voor warmtepompen. Maar het blijft ondanks subsidies vaak een flinke investering die je niet direct terugverdient."

Volgens Bouwend Nederland moet er een nationale campagne komen om duurzaamheid van woningen te verbeteren. Zowel bij particulieren, woningcorporaties als Rijksgebouwen. Met informatie dicht bij huis, dus door bijvoorbeeld een gemeente. De bouwsector, gemeenten en het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn daar al mee bezig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl