NOS Nieuws

Plasterk: delen van vertrouwelijke informatie niet normaal

Plasterk: ongebruikelijk om vertrouwelijke informatie te delen bij burgemeestersbenoemingen

Minister Plasterk blijft erbij dat het niet gebruikelijk is voor leden van een sollicitatiecommissie om vertrouwelijke informatie te delen met sollicitanten voor burgemeestersfuncties. "Op het moment dat de deuren van de vertrouwenscommissie dichtgaan, moet iedereen weten: wat hier gebeurt, blijft hier", zei Plasterk.

Minister Plasterk was vandaag in de rechtszaal om uitleg te geven over een bericht dat hij twee weken geleden plaatste op Twitter. De minister reageerde toen op een opmerking van oud-wethouder Jos van Rey, die terechtstaat vanwege het lekken van vertrouwelijke informatie uit de sollicitatieprocedure voor een nieuwe burgemeester.

Van Rey had tegen de rechtbank gezegd dat iedereen overlegt en informatie deelt over sollicitatieprocedures voor een nieuwe burgemeester. Hij noemde dat klankborden. Plasterk schreef daarna dat het niet klopt dat "iedereen doet aan klankborden". Hij heeft daarmee eigenlijk de verdediging van Van Rey onderuitgehaald, vindt de rechter en daarom is hij opgeroepen om te getuigen.

Volgens Plasterk zijn er twee varianten van klankborden. Toegestaan is het attenderen van kandidaten en hen eventueel helpen bij de voorbereiding van het sollicitatiegesprek. Maar vertrouwelijke informatie geven aan kandidaten, waardoor die worden bevoordeeld, is volgens Plasterk strafbaar. "Iedereen is zich heel erg bewust van de wetten die gelden", zei hij.

De minister zei tegen de rechtbank dat hij het zou weten als iedereen bij benoemingen zou klankborden. Plasterk is verantwoordelijk geweest voor 103 burgemeestersbenoemingen. "Als daarmee massaal gerommeld zou zijn, zou dat bekend zijn", aldus Plasterk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl