De aardbeving in Ecuador verwoestte een hoop gebouwen
NOS Nieuws

Noodhulp in Ecuador: drinkwater nu het allerbelangrijkste

Bij de aardbeving in Ecuador zijn zeker 272 doden gevallen, maar de autoriteiten vrezen dat het aantal nog verder oploopt. Er wordt nog gezocht naar mensen onder het puin. Hulporganisaties proberen slachtoffers van de ramp te helpen. "Drinkwater is nu het allerbelangrijkste", zegt Marieke Roelfsema van Unicef.

"Vervuild water leidt tot diarree en uitdroging, zeker bij kinderen kan dat al snel dodelijk zijn", zegt Roelfsema, noodcoördinator bij de organisatie. "We moeten kinderen in de gaten houden. Sommigen zijn hun ouders kwijt en zwerven op straat, die moeten we opvangen."

  • AFP
    Een auto wordt bedolven onder het puin in Manta
  • AFP
    Overnachten in een park in Guayaguil na de aardbeving van vrijdagavond
  • AFP
    Pedernales is een van de zwaarst getroffen steden
  • AFP
    Een jongen speelt gitaar een dag na de aardbeving
  • AFP
    Een reddingswerker in Guayaguil
  • AFP
    Ook in Colombia was de aardbeving merkbaar. Een kliniek werd ontruimd
  • EPA
    Een huilende vrouw in Pedernales

De aardbeving voor de kust van Ecuador had een kracht van 7,8 op de schaal van Richter. Gebouwen stortten in en mensen vluchtten de straat op. De beving was in het hele land voelbaar. President Correa riep direct de noodtoestand uit.

"Het is hier erg chaotisch, nog steeds is het niet duidelijk hoeveel doden en gewonden er zijn", zegt Roelfsema. "Ook het aantal verwoeste woningen en scholen is nog niet kaart gebracht."

Unicef was voor de ramp al in Ecuador actief. Dat maakt het makkelijker om noodhulp te bieden.

"Contact met lokale overheden was er al, evenals logistieke netwerken. Daarom kunnen we ook in afgelegen gebieden komen", zegt Roelfsema. "We zijn nu schooltenten aan het opzetten zodat kinderen in ieder geval weer naar school kunnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl