Chemelot is het grote chemische industriecomplex bij Geleen
In samenwerking met
L1mburg
NOS Nieuws

Strafrechtelijk onderzoek naar bedrijven op Chemelot

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar een aantal bedrijven op het chemische industriecomplex Chemelot in Geleen vanwege milieu-incidenten. Bij een van die incidenten ontsnapte onder meer licht ontvlambaar gas.

De bedrijven worden ervan verdacht "er niet alles aan te hebben gedaan om de voorvallen te voorkomen dan wel de gevolgen voor mensen en milieu beperkt te houden", zegt het functioneel parket tegen 1Limburg. Ook wordt onderzocht of de Chemelotbedrijven zich aan de milieuvergunning hebben gehouden. De inspectie is ook bij het onderzoek betrokken. Het OM wil niet zeggen om welke bedrijven het gaat.

Lek in koelsysteem

Volgens 1Limburg worden in ieder geval twee incidenten bij Sabic onderzocht. Eind februari ontstond er in een van de fabrieken van het petrochemisch bedrijf een lek in het koelsysteem. Dat werd pas na vier dagen ontdekt waardoor er ruim 33 ton licht ontvlambaar isobutaan in de lucht terecht kwam. In diezelfde periode ontsnapte ook ruim achtenhalve ton etheen, doordat er iets misging met het opstarten van een compressor bij Sabic.

Beide incidenten zijn ook voor de provincie en de veiligheidsregio aanleiding geweest om een onderzoek in te stellen en dat loopt nog.

Chemelot wil niet inhoudelijk reageren op de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl