Twee jongeren prikken vuilnis in het kader van een Halt-straf
NOS NieuwsAangepast

Meer Halt-straffen voor drinkende jongeren

De Stichting Halt is vorig jaar drukker geweest met jongeren die zich schuldig hadden gemaakt aan alcoholmisbruik. Uit de jaarcijfers van de stichting, die namens de overheid jongeren bestraft voor kleine vergrijpen, blijkt dat 2000 straffen werden uitgedeeld aan drinkende jongeren. Een jaar eerder gebeurde dat 1750 keer.

Volgens Halt-directeur Kruithof ligt de stijging vooral aan de verhoging van de leeftijdsgrens voor alcohol. Ook wordt er strenger gehandhaafd. "Tegenwoordig doen gemeenten het vaak gelukkig niet meer simpel af met een waarschuwing of boete, maar kiezen ze voor een leerstraf bij Halt", zei Kruithof op NPO Radio 1.

Het totaal aantal jongeren tussen de 12 en 18 dat Halt bestrafte, is vorig jaar licht gedaald. Het waren er 16.508, tegen 16.891 een jaar eerder. Het meest voorkomende delict was diefstal. Jongens werden veel vaker bestraft dan meisjes.

Halt-straffen zijn bedoeld om jongeren te confronteren met de gevolgen van hun gedrag. Ze moeten dan bijvoorbeeld specifieke leeropdrachten maken of vuilnis prikken op straat. De gemiddelde duur van een Halt-straf nam vorig jaar toe van 8,6 naar 9,6 uur.

Volgens directeur Kruithof ligt die toename mede aan het feit dat justitie Halt inschakelt bij steeds zwaardere delicten. "Die jongeren kregen in het verleden een reguliere taakstraf opgelegd of kwamen zelfs voor de kinderrechter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl