Rousseff vleugellam na bewogen avond in Brazilië
Nu het Braziliaanse parlement heeft ingestemd met de afzettingsprocedure tegen president Dilma Rousseff, heeft de oppositie de grootste horde genomen. 342 stemmen waren er nodig voor een twee derde meerderheid en die zijn ruimschoots gehaald.
Dat betekent dat een aantal bondgenoten Rousseff heeft verlaten", zegt correspondent Marc Bessems in het NOS Radio 1 Journaal. "Alle stappen die hierna komen worden heel moeilijk voor haar. Ze is nu eigenlijk vleugellam."
Het was een afgevaardigde uit de deelstaat Pernambuco die de beslissende stem uitbracht. Iedere afgevaardigde mocht zijn stem toelichten met een korte toespraak. Daarbij werd af en toe flink gescholden op de tegenpartij, zegt Bessems. "Een rechts oppositielid prees een militair die tijdens de dictatuur mensen had gemarteld. Een afgevaardigde van links spuugde hem vervolgens in het gezicht."
Toch kwamen de meesten in hun toespraak niet verder dan het bedanken van hun moeder of begroeten van hun kleinkind.
Buiten het parlement werd met grote belangstelling naar de stemming gekeken. Op een grasveld voor het Congres hadden zich duizenden mensen verzameld. Zowel aanhangers als tegenstanders van Rousseff, gescheiden door een groot hekwerk, volgden de historische avond via grote schermen. "Elke stem werd met enthousiasme of boegeroep begroet."
Belangrijke stap
Volgens Bessems is de polarisatie in het land erg toegenomen sinds het begin van 'Operatie Wasstraat', het onderzoek van politie en justitie naar corruptie bij het staatsoliebedrijf Petrobas.
De mensen die voor de afzetting zijn vinden dat de Arbeiderspartij PT van Rousseff het bedrijf kapot heeft gemaakt met schimmige praktijken. Dat de president zelf officieel nergens van verdacht wordt, doet er niet toe, zegt Bessems. Haar tegenstanders geloven haar niet meer.
"Ze moet oprotten want ze heeft ons land kapotgemaakt", zei een demonstrant. Na de beslissende stem barstte er een groot feest los, zegt Bessems. "Mensen riepen Tchau Dilma, tot ziens. Zo ging het hier, maar ook in São Paulo en Rio."
Tegenslag
Nu deze belangrijke stap is gezet, volgt over enkele weken nog een stemming in de Senaat. Daar is geen twee derde meerderheid nodig, een gewone meerderheid volstaat.
Als Rousseff die stemming ook verliest, wordt ze tijdelijk op non-actief gesteld. Vervolgens komt er een proces in de Senaat. "Dat kan wel 180 dagen duren." Dan wordt duidelijk of de president wordt afgezet of niet.