NOS Nieuws

Nieuwe app wil veilig alternatief zijn voor whatsappende artsen

Artsen kunnen met een nieuwe app digitaal overleggen met collega's. Er wordt een proef gedaan met het zogenoemde Siilo-app. Artsen kunnen daarmee volgens de makers onderling versleutelde berichten versturen en foto's en video's delen. Er is zeker één andere partij ook bezig met het ontwikkelen van een chat-app voor huisartsen.

"Het is alsof je met 200 artsen tegelijk in de spreekkamer naar een patiënt kijkt", zegt huisarts David Schaap in De Telegraaf. Hij was betrokken bij het testen van de app en is er enthousiast over. "Je komt tot een beter medisch oordeel en voorkomt onnodige doorverwijzingen naar het ziekenhuis. Artsen leren met de app van elkaars patiënten en kennis."

WhatsApp

Het systeem moet een veilig alternatief zijn voor bijvoorbeeld WhatsApp. De Autoriteit Persoonsgegevens vroeg artsen te stoppen met het gebruik van die dienst omdat die niet aan de eisen voldoet om gevoelige patiënteninformatie te versturen. WhatsApp heeft, zover bekend, geen bewerkersovereenkomst met huisartsen. Siilo zegt die wel te hebben.

Ook artsenkoepel KNMG was niet enthousiast over het gebruik van WhatsApp door artsen. Er werd aangeraden in ieder geval geen foto's te versturen aan collega-artsen. Wel zei KNMG dat het de artsen het gebruik niet kan verbieden.

"In de Siilo-app zijn alle data versleuteld, bovendien wordt informatie over een patiënt automatisch verwijderd", zegt ontwikkelaar Joost Bruggeman in het Radio 1-programma De Ochtend. "Daarnaast heeft de app tools om te anonimiseren. Hiermee wordt de vraag van een arts over een patiënt teruggebracht tot een puur medische vraag."

Second opinion

Uit eerder onderzoek van de artsenkoepel bleek dat een op de drie artsen wel eens foto's met patiënteninformatie met WhatsApp aan collega's stuurt. Ze willen dan vooral een second opinion over wonden of huidproblemen.

De artsen noemden het een groot voordeel dat met de dienst snel en makkelijk informatie kan worden gedeeld met collega's. De meeste artsen zijn zich wel bewust van de privacy- en beveiligingsrisico's.

WhatsApp heeft overigens onlangs de versleuteling van gesprekken aangepast zodat buitenstaanders niet kunnen volgen wat er wordt besproken. Ook medewerkers van het bedrijf zelf kunnen dat niet meer. Dat geldt ook voor groepsgesprekken, foto's en video's.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl