Een begrafenis in Afghanistan
NOS Nieuws

Onterecht doodverklaarde militairen moeten begrafenis terugbetalen

Twee Afghaanse militairen zijn door het leger onterecht doodverklaard en zitten nu met schulden. Ze moeten de vergoeding die hun families kregen voor hun begrafenis terugbetalen, meldt The New York Times.

De militairen Noor ul-Haq van 39 en Imamuddin Ibrahimkhel van 31 waren niet dood, maar gevangen genomen door de Taliban. Het Afghaanse leger ging ervan uit dat de twee waren omgekomen en stelde de families daarvan op de hoogte.

De families van Haq en Ibrahimkhel kregen elk zo'n 2000 euro om de begrafenis te betalen. Dat is ongeveer het bedrag dat een Afghaanse militair in een jaar verdient.

Schulden

Het leger stuurde twee onherkenbare lijken naar de families. Die begroeven de twee. Toen beide militairen maanden later werden bevrijd en terugkeerden naar hun familie, kregen ze onaangenaam nieuws: de regering wil het begrafenisgeld terug.

Beide militairen hebben geprobeerd om alsnog salaris te krijgen voor de periode dat ze officieel dood waren.

Een woordvoerder van het Afghaanse ministerie van Defensie zegt dat de twee militairen zich moedig hebben gedragen en dat de minister hen binnenkort zal ontvangen. Hij zei ook dat ze niets hoeven terug te betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl