Een stemlokaal in Rome
NOS Nieuws

Italiaans referendum over olie- en gasboringen haalt het niet

In Italië hoeft de olie- en gaswinning voor de kust niet te worden gestaakt. Een referendum over de kwestie behaalde niet het benodigde opkomstpercentage van 50 procent. Dat blijft waarschijnlijk steken op iets meer dan 30 procent blijkt uit de eerste, voorlopige resultaten.

Doordat de referendumuitslag ongeldig is, kunnen de huidige vergunningen worden gehandhaafd. Volgens de Italiaanse premier Renzi zijn daarmee ook de banen van de werknemers in de olie-industrie behouden.

Regio's protesteren

In december verlengde de Italiaanse regering alle 30 jaar oude vergunningen. Bedrijven mogen tot 19 kilometer uit de Italiaanse kust blijven boren op de plekken waar dat al gebeurde, totdat de bronnen uitgeput zijn. Nieuwe vergunningen werden niet afgegeven.

Een aantal regionale overheden was tegen het verlengen van de vergunningen. Ze vrezen onder meer voor milieuschade en willen dat de landelijke overheid zich meer richt op hernieuwbare energie.

Als de tegenstanders van Renzi's beleid het referendum hadden gewonnen, had dat niet heel veel impact gehad op de Italiaanse energievoorziening. Het land haalt 90 procent van zijn olie en gas uit het buitenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl