Mike van der Hoorn wordt behandeld tijdens duel met Cambuur
NOS Voetbal

Van der Hoorn eindelijk overtuigend bij Ajax

Mike van der Hoorn speelt zondag pas voor de tweede keer als Ajax-speler tegen zijn oude club FC Utrecht. De nu 23-jarige verdediger had veel tijd nodig om zijn waarde in Amsterdam te tonen, maar heeft eindelijk een basisplaats.

Vol zelfvertrouwen kijkt hij uit naar de confrontatie met het Utrechtse spitsenduo Sébastien Haller-Ruud Boymans. "Kom maar op alle twee", zegt hij. "We moeten met z'n allen zorgen dat ze niet in het zestienmetergebied komen. Daar zijn ze het gevaarlijkst."

Van twijfelaar tot basisspeler

Nog nooit was het zelfvertrouwen van Van der Hoorn in Amsterdam zo groot. Na één uitstekend seizoen bij FC Utrecht tekende hij in juli 2013 als veelbelovende 20-jarige verdediger een vierjarig contract bij Ajax. Overtuigen deed hij echter aanvankelijk niet, hoewel trainer Frank de Boer altijd vertrouwen in hem hield.

Mike van der Hoorn (l) met Dave Bulthuis bij FC Utrecht (in 2013)

Van der Hoorn mag zich bij Ajax inmiddels een echte basisspeler noemen. Momenteel geldt hij bij de Amsterdammers zelfs als een heuse steunpilaar. Door de blessure van Kenny Tete kreeg hij in januari zijn kans en mede daardoor stond hij in de elf laatste duels in de basisopstelling.

Niet eerder zette Van der Hoorn in Amsterdam zo'n reeks neer. Zijn rol bleef voorheen beperkt tot een incidentele basisplaats, een invalbeurt of een optreden in Jong Ajax. De overtuigende verdediger uit zijn Utrecht-tijd was ver te zoeken.

Onderlinge duels

Als speler van FC Utrecht speelde Van der Hoorn drie keer tegen Ajax: het bekerduel ging verloren en beide competitiewedstrijden eindigden in een remise. Hij kent de beladenheid van het duel, ook bij de Utrecht-fans. "Als ballenjongen heb ik meegemaakt dat ze door de hekken braken en naar het uitvak liepen."

Van der Hoorn: gezonde rivaliteit mooiste dat er is

Op 6 oktober 2013 speelde hij voor het eerst als Ajacied tegen FC Utrecht (3-0) en dat was gelijk zijn laatste optreden tegen de Domstedelingen. Daarna kreeg hij geen kans meer om aan zijn oude club te tonen dat hij beter was geworden, dat zijn keuze om naar Ajax over te stappen de juiste was.

'Dit is speciaal'

Ook de eerste onderlinge wedstrijd van dit seizoen, op 13 december in Utrecht, beleefde Van der Hoorn negentig minuten vanaf de reservebank. Zo zag hij Ajax in de slotfase met 1-0 verliezen.

Zondag komt een nieuwe kans voor Van der Hoorn, die via de jeugd van FC Utrecht doorbrak in de Domstad. "Dit is speciaal", zegt Van der Hoorn. "Ik heb er niet voor niks negen jaar gespeeld. Maar uiteindelijk staat de overwinning voorop."

Duels FC Utrecht en Ajax met Mike van der Hoorn

DatumCompetitieTeamMinutenWedstrijd
6 oktober 2013EredivisieAjax90Ajax-FC Utrecht 3-0
23 december 2012EredivisieFC Utrecht80FC Utrecht-Ajax 0-0
7 oktober 2012EredivisieFC Utrecht76Ajax-FC Utrecht 1-1
26 september 2012KNVB-bekerFC Utrecht90FC Utrecht-Ajax 0-3

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl