NOS NieuwsAangepast

Tientallen doden door zware aardbeving aan kust Ecuador

Aan de kust van Ecuador heeft zich een krachtige aardbeving voorgedaan van 7,8 op de schaal van Richter. Volgens de vicepresident van het land zijn er zeker 77 mensen omgekomen. Hij waarschuwt dat het aantal doden nog zal oplopen. Er zijn honderden gewonden.

Tienduizend militairen zijn naar het bevingsgebied langs de kust gestuurd om hulp aan gedupeerden te bieden. De meest getroffen steden krijgen bijstand van 3500 politieagenten en honderden brandweerlieden, heeft het nationale crisiscentrum besloten.

Miljoenenstad

De schade in het gebied waar het epicentrum was zou aanzienlijk zijn, evenals in de kuststad Guayaquil. Dat is de grootste en economisch gezien de belangrijkste stad van het land, waar ruim twee miljoen mensen wonen.

Guayaquil ligt honderden kilometers van het epicentrum, maar ook daar worden doden gemeld. Een automobilist kwam om het leven toen hij onder een viaduct reed dat instortte. Het vliegveld van de stad is dicht omdat er geen communicatie mogelijk is.

Ook in een andere stad, Manta, is het vliegveld gesloten. Daar is de verkeerstoren zwaar beschadigd.

  • AFP
    Inwoners lopen door een straat van de zwaar getroffen stad Guayaquil
  • AFP
    De verkeerstoren van vliegveld van Guayaquil
  • AFP
    Mensen maken foto's van een ingestort viaduct
  • AFP
    Een man bij ingestorte gebouwen in Guayaquil
  • AFP
    Patiënten en familieleden bij een kliniek in Colombia, waar de beving ook is gevoeld

Het epicentrum lag in zee op zo'n 170 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Quito, waar de schokken ook voelbaar waren. Mensen renden er in paniek de straat op. Een deel van de stad zat korte tijd zonder stroom, mensen communiceerden met Whatsapp. Volgens de autoriteiten zijn er in de hoofdstad geen slachtoffers.

Ook in buurland Colombia zijn schokken gevoeld.

Ooggetuige filmt aardbeving Ecuador

De aardbeving was op 20 kilometer diepte in een dunbevolkt gebied, waar veel vissersdorpen zijn die populair zijn bij toeristen.

Gevreesd werd dat in de nasleep van de beving grote vloedgolven mogelijk zouden zijn, maar dat gevaar is inmiddels geweken.

President Correa is in Vaticaanstad om een conferentie bij te wonen. Hij kan op zijn vroegst zondagmiddag in Ecuador terug zijn, twittert hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl