PSV-spits Luuk de Jong bejubelt een van zijn doelpunten tegen Roda JC
NOS Voetbal

PSV klopt Roda JC en voert druk op Ajax op

PSV heeft de druk op Ajax weer een beetje opgevoerd. De Eindhovenaren wonnen bij Roda JC met 3-0. Daardoor passeren ze Ajax in ieder geval voor een dag. De Amsterdammers spelen zondag thuis tegen FC Utrecht.

Phillip Cocu was vrijdag duidelijk over de kansen van PSV op titelprolongatie. "Ik denk dat als wij vier keer winnen, wij kampioen worden'', zei hij in aanloop naar het duel met Roda JC. Of dat nu spierballentaal was of een vooruitziende blik, PSV speelde in Kerkrade in ieder geval met die gedachte in het achterhoofd.

Vanaf het begin zetten de Eindhovenaren de thuisploeg vast en de eerste de beste kans leverde gelijk een doelpunt op. Na een afgeslagen corner van Jetro Willems mocht de verdediger de bal opnieuw voorgeven. Zoals zo vaak viel die voorzet precies op het hoofd van Luuk de Jong, die de bal in de verre hoek kopte.

Er waren toen tien minuten gespeeld en het doelpunt leek een voorbode van een makkelijke avond voor PSV. Een vlammend schot van Davy Pröpper dreigde de kruising in te zeilen, maar Jordy Buijs gooide zichzelf met zijn hoofd in de baan van het schot. Willems schoot even later in kansrijke positie hoog over.

Doordat PSV naliet de marge op te voeren, hield Roda hoop. Vooral in het begin van de tweede helft ging de thuisploeg nadrukkelijker op jacht naar doelpunten. Kristoffer Peterson schoot recht in de handen van Jeroen Zoet en Tomi Juric kopte rakelings over. De druk van Roda nam langzaam toe.

Maar het was PSV dat scoorde en weer kreeg De Jong de goal op zijn naam. Dit keer kopte hij een voorzet van Luciano Narsingh binnen. Hoewel Marcos Gullón met een omhaal nog dicht bij de 2-1 was, kwam PSV niet meer in de problemen. Pröpper zorgde in de slotfase met een schot van een meter of twintig zelfs voor de 3-0 eindstand.

Timing

Dankzij die 3-0 nam PSV niet alleen de kop over van Ajax, de Eindhovenaren kwamen ook ietsje dichter bij de Amsterdammers als het op doelsaldo aankomt. "We wilden natuurlijk ook aan het doelsaldo werken", erkende De Jong van afloop. "Maar het belangrijkste was dat we hier zouden winnen."

De spits bewees met twee treffers, zijn 21ste en 22ste van deze competitie, weer eens zijn waarde. Beide doelpunten maakte de aanvoerder met het hoofd. De Jong is met zijn 1,88 meter behoorlijk aan de lengte, maar ook zijn timing blijkt keer op keer dik in orde te zijn. "Die timing heb ik, denk ik, te danken aan mijn ouders. Die zijn vroeger allebei volleybalinternational geweest."

"Bij de eerste goal kom ik goed voor mijn tegenstander, Swinkels volgens mij. Bij de tweede moest ik iets over mijn tegenstander heen hangen. Die was zeker een koppie kleiner dan ik, maar hij stond wel op de goede plek. Dus ik moest iets over hem heen leunen om de bal richting goal te koppen. Dat was inderdaad een goede timing."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl