NOS NieuwsAangepast

Evacuatie van vee langs de Maas

Het vee in de weilanden langs de Maas wordt geëvacueerd. Dat gebeurt uit voorzorg. Het water in de Maas stijgt nog steeds. Rond 13.15 uur was de afvoer van water bijna 1800 kubieke meter per seconde.

De verwachting is dat dit nog oploopt door smelt- en regenwater uit de Ardennen. De toeleverende beken in Limburg hebben hun hoogste punt bereikt. Pas bij 2800-3000 kuub wordt de situatie kritiek en moeten bewoners worden geëvacueerd.

1500 kuub

Vanmorgen rond negen uur werd de kritische grens van 1500 kubieke meter per seconde bereikt, waarbij hulpdiensten een beleidsteam vormen en waterschappen maatregelen nemen.

Ook geeft Rijkswaterstaat sindsdien speciale informatie over de waterstand. De waterstanden zijn ook te vinden op Teletekst pagina 724.

Waterschap Roer en Overmaas trof daarna de eerste maatregelen om overstromingen te voorkomen. In Gulpen-Wittem werden zandzakken geplaatst. In Elsloo, Itteren en Geulle werden kwelwaterpompen geïnstalleerd. Ook werden afsluiters dichtgezet om het achterliggende gebied te beschermen.

Ervaringen uit 1993

Er wordt gewerkt met draaiboeken die zijn ontwikkeld op basis van ervaringen uit 1993 en 1995, toen er grote overstromingen waren in Limburg.

Volgens het waterschap is het nu niet nodig om de Maaskaden permanent te bewaken. Wel worden er inspecties uitgevoerd.

Vannacht waren in Zuid-Limburg al straten en kelders ondergelopen doordat de sneeuw er aan het smelten was, in combinatie met een grote hoeveelheid smeltwater in de Maas.

Wallonië

In Wallonië hebben de overstromingen aan vier mensen het leven gekost. Een moeder en haar vierjarig kind kwamen om bij een verkeersongeval op een overstroomde weg in Harsin. Ze raakten door zware aquaplanning van de weg. De vader en drie andere kinderen die ook in de auto zaten, overleefden het ongeluk.

In Hogne en in Léglise vielen ook een dode door een ongeval veroorzaakt door overstroomde wegen.

Het regen- en smeltwater leidt tot grote wateroverlast in Wallonië. Wegen zijn afgesloten en kelders zijn ondergelopen. De burgemeester van de stad Couvin spreekt van een watersnood van ongekende omvang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl