Ontmanteling van het drugslab
NOS Nieuws

Uitstoot giftige stoffen in woonwijk Tilburg door drugslab

Bij de illegale productie van drugs in een oude fabriek in Tilburg zijn weken, misschien wel maanden lang giftige stoffen uitgestoten die omwonenden waarschijnlijk hebben ingeademd. Dat heeft de politie ontdekt na ontmanteling van een drugslab in die fabriek vrijdag.

De politie kwam het drugslab op het spoor na meerdere tips. De 54-jarige beheerder van de fabriek is aangehouden. De politie verwacht nog meer mensen te arresteren.

Gevaarlijke situatie

In het drugslab trof de politie enkele kilo's amfetamine en honderden liters chemische stoffen aan, die gebruikt kunnen worden voor het maken van amfetamine. De stoffen stonden naast elkaar in een vriezer. Als de chemicaliën met elkaar in aanraking zouden komen, had dat kunnen leiden tot een grote explosie.

Criminelen gebruikten de schoorsteen van de fabriek om giftige dampen die ontstaan bij de productie van de drugs af te voeren. Experts hebben uitgerekend dat er minimaal 100 tot 150 kilo amfetamine is geproduceerd en dat dat zeker een paar weken, misschien wel een paar maanden heeft geduurd.

Al die tijd zijn de giftige dampen via de schoorsteen in de buitenlucht terechtgekomen. Omdat de schoorsteenpijp relatief kort is, zijn de stoffen waarschijnlijk neergedaald in de directe omgeving.

Kinderrijke buurt

De politie spreekt van een gevaarlijke situatie, omdat de fabriek midden in een woonwijk staat waar ook veel kinderen wonen. "De combinatie van het explosiegevaar en de uitstoot van giftige stoffen in het midden van een woonwijk is zeer zorgelijk", zegt een woordvoerder van de politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl