Oud-Philips-topman Cor Boonstra in 2000
NOS Nieuws

Oud-Philips-baas Boonstra: graaicultuur moet stoppen

De top van het bedrijfsleven in Nederland moet een einde maken aan de graaicultuur onder managers. Dat zegt Cor Boonstra, oud-bestuursvoorzitter van Philips, in een interview met de Volkskrant.

Boonstra maakt zich zorgen over de maatschappelijke effecten van toenemende ongelijkheid. "Iedere keer dat weer een forse bonus betaald wordt, is dat een stimulans voor onlustgevoelens", zegt Boonstra. "De enigen die echt kunnen zeggen: het is mooi geweest, zijn de topmanagers."

Vijf leidinggevenden

Volgens de oud-topman van Philips moeten minstens vijf leidinggevenden uit het Nederlandse bedrijfsleven bij elkaar komen om iets aan de bonuscultuur te doen.

Boonstra: "Als een topman van DSM, een man van Shell, een man van Unilever en nog één of twee gezamenlijk opstaan en zeggen: het is mooi geweest, het is genoeg zo, we gaan met elkaar spelregels opstellen om aan die tendens van nooit genoeg een einde te maken, dan zou dat fantastisch zijn.'

Zelf verdiende Boonstra in 2001 6,5 miljoen euro boven op zijn salaris door verzilvering van het grootste deel van zijn opties van Philips. In 1999 verdiende hij daarmee 4,5 miljoen euro.

"Ik ben geen heilige"

Daarover zegt Boonstra in het Volkskrant-interview: "Ik ben geen heilige". Hij zou ooit tienduizenden opties terug hebben gegeven, omdat hij het "te grijs" vond worden.

Bij Philips was het gebruik om opties direct na ontvangst bij de bank te verzilveren. Daaraan is onder zijn leiding een einde gemaakt. "We hebben toen dat domme jagen achter geld iets weten te beperken."

De huidige topman van Philips, Frans van Houten, zou momenteel ongeveer 3,5 miljoen euro verdienen, exclusief bonussen. Zijn bonus slonk vorig jaar van bijna 1,1 miljoen euro naar ongeveer 350.000 euro, vanwege teleurstellende cijfers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl