Kees van der Staaij
NOS Nieuws

SGP-leider Van der Staaij verwijt D66 "politiek vandalisme"

SGP-leider Van der Staaij verwijt D66 dat die partij de politieke sfeer wil zuiveren van alle christelijke invloeden SGP-leider Van der Staaij spreekt van "afbraakpolitiek" en "politiek vandalisme".

Als voorbeelden noemt hij D66-plannen om het verbod op smalende godslastering, de Zondagswet en de vermelding ‘bij de gratie Gods’ in wetten af te schaffen.

Zondagswet

Van der Staaij zei in het NOS Radio 1 Journaal dat als D66 ergens een punt van maakt, zoals de Zondagswet, andere partijen daarin meegaan. "Dan zie je dat er dan een soort van verlegenheid is van: "Ja, kunnen we dat eigenlijk wel accepteren? Is het dan toch niet raar dat zondag een bijzondere status in Nederland heeft? "

De SGP-leider zei dat de wetgeving ook de weerslag is van hoe generaties voor ons hebben gedacht over bepaalde zaken. "Spuug dan niet in de bron waaruit je gedronken hebt als cultuur. Schaam je er dan niet voor en wees daar een beetje trots op", zei Van der Staaij.

Volgens hem neemt de SGP het overtuigd op voor het behoud van christelijke waarden, symbolen en vrijheden. Hij vindt het nonsens om te zeggen dat de scheiding van kerk en staat of het gelijkheidsbeginsel geen andere weg openlaat dan die van D66.

Reactie Pechtold

In een reactie zei D66-leider Pechtold dat hij het verwijt van Van der Staaij en andere christelijke partijen niet snapt. "Als D66 probeert zaken rond de zondag of godslastering te regelen, dan zijn het vaak zaken waar we niks opdringen aan anderen.

We proberen juist weer een vrijheid te creëren die er vroeger niet was", zei Pechtold in het NOS Radio 1 Journaal.

Van der Staaij weer lijsttrekker

Het SGP-congres in Hoevelaken wees Van der Staaij opnieuw aan als lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen. Van der Staaij zit al sinds 1998 in de Kamer. In zijn speech herhaalde hij dat extra geld voor Veiligheid en Defensie voor zijn partij topprioriteit heeft. Al dit jaar moet er geld bij, vindt hij.

De SGP-leider vindt verder dat de landbouw meer steun verdient. Volgens hem moet het kabinet zich inzetten voor een akkoord tussen ministerie, Brussel en landbouworganisaties, waarmee het beleid voor de komende jaren vastligt. Hij zei dat boeren nu te veel de dupe zijn van grillig beleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl