Het Nederlandse korfbalteam bij het veroveren van de wereldtitel in 2015 in België
NOS Sport

Oranje domineert korfbalfinale in Ziggo Dome

Op 27 november vorig jaar liet bondscoach Wim Scholtmeijer desgevraagd zijn licht schijnen over het aanstaande zaalseizoen. "PKC en TOP steken er dit seizoen ver bovenuit. Het zaalkorfbal zit in dezelfde situatie als het vrouwenhockey, waar vier clubs domineren omdat daar de internationals spelen. Van de acht die PKC en TOP straks het veld in sturen, spelen er zes in Oranje. Dan is het kwaliteitsverschil heel groot."

De analyse van de bondscoach was haarscherp. Zaterdagavond staan PKC en TOP in de Ziggo Dome tegenover elkaar in de eindstrijd van de Korfbal league. PKC bereikte ongeslagen de kruisfinales, waarin de ploeg van coach Ben Crum eenvoudig afrekende met Koog Zaandijk. TOP had tegen Blauw-Wit een derde wedstrijd nodig, maar daarin bleek het krachtsverschil toch nog bijzonder groot.

De overheersing van PKC en TOP is groot. Voor het derde jaar op rij staan beide ploegen in de eindstrijd. In 2014 zegevierde de ploeg uit Sassenheim. Vorig jaar was PKC de sterkste.

A-status NOC*NSF

Aan de dominantie van beide clubs zal de komende jaren weinig veranderen. Van de zestien WK-gangers komen er twaalf van PKC en TOP. De internationals hebben de A-status van het NOC*NSF en trainen gedurende het jaar veelvuldig op sportcentrum Papendal. Drie keer per week wordt er net buiten Arnhem centraal getraind.

Clubs als Fortuna en Koog Zaandijk realiseren zich dat ze iets moeten gaan ondernemen om de aansluiting niet kwijt te raken.

Bondscoach Wim Scholtmeijer

"Het is nu nog geen probleem", zegt Scholtmeijer nu. "Maar we moeten het wel scherp in de gaten houden. Je ziet dat spelers, zelfs al op steeds jongere leeftijd, meer bij elkaar kruipen. Aan de andere kant merk ik nu dat clubs als Fortuna en Koog Zaandijk zich realiseren dat ze iets moeten gaan ondernemen om de aansluiting niet kwijt te raken. Ik wil de komende twee seizoenen afwachten om definitief conclusies te trekken."

Scholtmeijer dicht PKC de meeste kansen toe in de finale. Toch ziet hij ook een gevaar. "Op basis van de competitie is PKC natuurlijk favoriet. Ze hebben een sterke ploeg. Nog beter dan vorig seizoen. Alleen slaagt PKC er nooit in om in de finale z'n eigen spel te spelen. Dat komt door de druk en de omgeving. Als dat wél lukt, winnen ze. Lukt dat niet, dan wordt het een spannende pot. Net als de afgelopen twee jaar."

Ben Crum, succesvol trainer van PKC

Primeur en afscheid

De primeur in de Ziggo Dome betekent ook het afscheid van Ben Crum (74). De trainer van PKC is bezig aan zijn laatste seizoen op het hoogste niveau. "Ik wil als eerste korfbaltrainer in de Ziggo Dome winnen", liet hij de afgelopen maanden optekenen.

Crum was bondscoach en trainer van onder meer Deetos, DKOD en Nic. Hij was in het verleden ook betrokken bij de afschaffing van het middenvak en het introduceren van de schotklok. Na dit seizoen gaat hij aan de slag bij de jeugd van DVO in Bennekom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl