'Bouterse gaat IMF-geld in eigen zak steken'
"Bouta moet weg, Bouta moet weg!" Een paar honderd mensen scanderen voor het gebouw van de Nationale Assemblee in Paramaribo leuzen tegen de regering van president Bouterse.
De toezegging van het Internationaal Monetair Fonds om de komende twee jaar het noodprogramma van de regering te steunen met bijna een half miljard dollar stelt de demonstranten niet gerust. "Dat geld gaat hij in zijn eigen zak stoppen", zegt een oudere man.
"Het gaat vreselijk slecht in het land", vult de vrouw naast hem aan. "De prijzen stijgen enorm en wij verdienen geen cent extra."
"Wij zijn moe! Wij zijn moe!" Auto’s toeteren; als steunbetuiging of gewoon omdat ze vinden dat de demonstranten hun weg blokkeren.
Dollarschaarste
Inderdaad heeft de Surinaamse bevolking het zwaar. Het uitgavenbeleid van de vorige regering-Bouterse heeft, in combinatie met de dalende inkomsten uit goud en olie, de bodem van de schatkist zichtbaar gemaakt. Er is een schaarste aan harde valuta en dus worden de Amerikaanse dollar en de euro steeds duurder.
"Suriname heeft een import-economie en wij kopen onze producten in tegen harde valuta", legt directeur Ramsoedit van de Combé-Supermarkt uit. "De Amerikaanse dollar en de euro moeten wij kopen op de zwarte markt omdat de banken ze ons niet meer kunnen geven. De hoge prijzen die wij voor de valuta moeten betalen moeten we doorberekenen aan onze klanten. En die hebben het al heel moeilijk omdat de kosten van brandstof en energie ook al enorm gestegen zijn."
Een van de vaste klanten van de supermarkt is Winston. Hij doet een pak rijst in zijn winkelmandje. "Ik koop hier maandelijks voor 350 Surinaamse dollar mijn boodschappen", zegt hij. "Ik krijg voor dat bedrag op dit moment ongeveer de helft van het aantal producten dat ik in november nog kreeg. Verschrikkelijk."
Wij zijn moe
Curtis Hofwijks is de initiatiefnemer van de demonstratie van gisteravond. Al vanaf november vorig jaar probeert hij met zijn beweging 'Wij Zijn Moe' de massa op straat te krijgen. Maar meer dan enkele tientallen medestanders kreeg hij tot nu toe niet op de been.
"Het begint nu eindelijk te lopen", vertelt Hofwijks. "Het water staat de mensen tot de lippen. Je zult zien dat er volgende week nog meer mensen bij komen."
In zijn hand heeft hij een bord met de tekst "Regering ga naar huis". Maar kan een andere regering de problemen dan wel oplossen? "Wij denken van wel", antwoordt Hofwijks. "In ieder geval heeft deze regering bewezen het niet te kunnen. Er moeten nieuwe verkiezingen komen."
Strenge eisen
Oppositieleider Chandrikapersad Santokhi demonstreert niet mee. Van hem hoeft de regering niet naar huis. "Ze hebben er een zooitje van gemaakt en dat moeten ze nu opruimen", vindt Santokhi.
"Het is jammer dat het IMF moet bijspringen want dat betekent dat ze strenge eisen gaan stellen. Maar het is niet anders. Ik zeg: regering ga regeren en voer je noodplan uit. Maar als blijkt dat dat niet lukt, dan moet je je mandaat aan het volk teruggeven."