NOS NieuwsAangepast

Keulse Dom verliest zijn klepel

De de grootste klok van de Dom in Keulen is zijn klepel kwijt. Volgens het bisdom brak de klepel doormidden tijdens het luiden voor Driekoningen.

De Sint-Petersklok in de Dom is de grootste ter wereld met vliegende klepel en wordt met zijn gewicht van 24.000 kilo ook wel Dikke Peter genoemd. De klepel alleen al weegt zo'n 700 kilo.

Metaalmoeheid

Het stuk van de klepel dat gisteren afbrak, werd opgevangen door staaldraden onder de klokkentoren. Waarschijnlijk is metaalmoeheid de oorzaak.

Het gebeurde al vaker dat klepels uit klokken vielen, maar "dat-ie doormidden brak door metaalmoeheid is absoluut de eerste keer dat ik dat hoor", reageert Robert Vink, luidmeester bij het Utrechts Klokkenluiders Gilde, verbaasd.

Smid

Een smid gaat nu bekijken of de smeedijzeren klepel kan worden gerepareerd. "Dat wordt wel een heel speciale opdracht", zei Robert Vink vanochtend in het Radio 1 Journaal. Er zijn echter verschillende gieterijen die deze klus kunnen klaren.

De klok werd in 1923 in de toren gehangen en luidt alleen nog bij speciale gelegenheden, bijvoorbeeld op kerkelijke feestdagen, als de paus sterft of bij het beëindigen van een oorlog. De klepel werd in 1956 al eens vervangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl