Meldonium.
NOS Sport

Rusland heft meldoniumschorsingen op

Het Russische antidopingbureau RUSADA heeft de voorlopige schorsing van acht sporters die betrapt zijn op het gebruik van meldonium opgeheven. Dat meldt het Russische persbureau Tass. De beslissing komt niet onverwacht, nadat de wereldantidopingautoriteit afgelopen week bekend maakte dat alle zaken van sporters die sinds 1 januari positief zijn bevonden op het middel opnieuw moeten worden bekeken.

Meldonium is ontwikkeld als hartmedicijn maar wordt in veel landen in het Oostblok voor een veelvoud van kwalen gebruikt. Sinds 1 januari staat het op de dopinglijst. Sindsdien zijn al meer dan 170 sporters betrapt op het gebruik van het middel, onder wie zeker 30 Russische sporters. Bijna alle sporters zeggen dat ze het middel sinds 1 januari niet meer hebben gebruikt.

Het WADA verklaarde deze week dat niet duidelijk is hoe lang het middel in het lichaam kan blijven en is daarom een nieuw onderzoek gestart. Zolang de resultaten van het onderzoek nog niet klaar zijn mogen sportbonden kiezen: de schorsing voorlopig opheffen, met als risico dat een sporter later alsnog geschorst kan worden, of de schorsing laten voortduren zolang het onderzoek nog loopt.

Atleten internationaal nog wel geschorst

Na de brief van het WADA zeiden Russische sportofficials direct al dat zij hoopten dat de schorsing van veel Russische sporters opgeheven zou kunnen worden. De acht die nu weer mogen trainen komen uit het bobsleeën, skeleton, baanwielrennen en atletiek. De zaak van de vier atleten is extra pikant omdat internationale atletiekfederatie IAAF Rusland heeft uitgesloten van deelname aan internationale wedstrijden vanwege een onderzoek naar grootschalig dopinggebruik.

Russische atleten mogen wel in Rusland trainen en daar aan wedstrijden deelnemen. De vier werden in februari tijdens de Russische winterkampioenschappen betrapt op het gebruik van meldonium.

Zaak Sjarapova nog onduidelijk

De bekendste sporters die betrapt zijn op het gebruik van het hartmedicijn zijn tennisster Maria Sjarapova, zwemster Joelija Jefimova , de Russische topschaatser Pavel Koelizjnikov en shorttracker Semen Elistratov.

Over hun zaken moet nog een beslissing worden genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl