Kjeld Nuis in actie tijdens de 1.000 meter in Kolomna.
NOS Schaatsen

Geen brons maar zilver voor schaatser Nuis?

Kjeld Nuis kan mogelijk een zilveren medaille bijschrijven op zijn erelijst. Volgens de Russische schaatsbond zal de op meldonium betrapte schaatser Pavel Koelizjnikov waarschijnlijk zijn twee gouden medailles van de WK afstanden moeten inleveren, ook als hij wordt vrijgesproken van opzettelijk gebruik van het verboden middel.

In dat geval zal Nuis, die op de 1000 meter als derde eindigde, achter Pavel Koelizjnikov en Denis Joeskov , een plaats opschuiven. In een interview met het Russische persbureau Tass zegt Aleksei Kravtsov, hoofd van de Russische schaatsbond, dat de bond zich neerlegt bij elke beslissing die de internationale schaatsunie ISU zal nemen: "Het blijft een feit dat de verboden substantie is aangetroffen tijdens een toernooi en dan moeten volgens de dopingreglementen de uitslagen worden geschrapt."

Vragen rondom meldonium

Pavel Koelizjnikov testte tijdens de WK afstanden in Kolomna in februari positief op het sinds begin dit jaar verboden middel meldonium. De Rus ontkent het middel na 1 januari gebruikt te hebben en wijst erop dat hij tijdens de WK sprint, twee weken later, schoon was. Deze week maakte de wereldantidopingorganisatie bekend dat alle gevallen van sporters die betrapt zijn op het gebruik van meldonium nader bekeken moeten worden omdat onduidelijk is hoe lang het middel na inname in het lichaam blijft.

De Russische schaatsbond gaat ervan uit dat de schorsing van Koelizjnikov binnenkort kan worden opgeheven, maar dat de resultaten van het toernooi waar hij positief is bevonden wel worden geschrapt. Volgens het hoofd van de Russische schaatsbond blijft de gouden medaille die hij twee weken later tijdens de WK sprint behaalde wel staan: "Daar werd hij ook gecontroleerd en was zijn bloed schoon."

Kjeld Nuis behaalde op dat toernooi een zilveren medaille achter Pavel Koelizjnikov. Hij zei eerder dat hij zich beroofd voelde van de titel als dopinggebruik van Koelizjnikov bewezen is.

De ISU heeft nog geen beslissing genomen over de dopingzaak van Pavel Koelizjnikov .

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl