Verering van hindoegod Shani
NOS Nieuws

Indiase tempel open voor vrouwen, 'Shani gaat wraak nemen'

Wat gaat er gebeuren met de vrouwen die de tempel van hindoegod Shani binnengaan? Ze zullen zwaar worden gestraft, daar zijn veel Indiase gelovigen zeker van.

Vier eeuwen was het heiligdom in de westelijke provincie Maharashtra alleen toegankelijk voor mannen. Het hooggerechtshof in Mumbai bepaalde vorige maand dat nu ook vrouwen naar binnen mogen.

Shani zal het er niet bij laten zitten, zeggen volgelingen van de god. Het zijn niet alleen mannen die het oneens zijn met de rechterlijke uitspraak, ook vrouwen laten zich horen.

Niemand weet nog wat hij zal doen, maar we vrezen de dag.

Bewoner van het dorp bij de tempel.

"Shani gaat wraak nemen", zegt een 60-jarige bewoonster van het dorp bij de tempel. Terwijl ze dit zegt brengt ze haar handen naar haar hoofd. "Niemand weet nog wat hij zal doen, maar we vrezen de dag dat het zal gebeuren."

Mensen die in de buurt van de tempel wonen blokkeerden uit protest enige tijd de toegang. "Ik vind het verschrikkelijk", zegt een man bij de ingang. "Het voelt alsof er een sterfgeval in de familie is. Ik heb het gevoel dat mijn ogen van schaamte uit mijn hoofd branden."

Foetussen

Shani is voor hindoes de god die de planeet Saturnus symboliseert. Een grote zwarte steen in de tempel, omhangen met bloemenkransen, zou krachten van de god bevatten.

Volgens hindoegeschriften kan Shani met zijn "vurige ogen" alles verzengen dat in zijn blikveld komt. Het weren van vrouwen moet voorkomen dat de "eminente straling" van de godheid vrouwen raakt en foetussen misvormt.

Dat weerhoudt een 18-jarig meisje er niet van om de tempel te betreden en de steen aan te raken. Haar neef zegt: "Tijden en redeneringen veranderen. Dat vrouwen hier niet naar binnen mogen is echt iets van vroeger."

Vorig jaar voerden priesters een rituele schoonmaak uit, nadat een vrouw erin was geslaagd het heiligdom binnen te komen om daar te bidden. Een religieuze leider waarschuwde dat het besluit van de rechter zal leiden tot een toename van het aantal verkrachtingen van vrouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl