Koenders tijdens het bezoek aan Mali
NOS Nieuws

Kabinet denkt na over verlenging Mali-missie

Het kabinet bekijkt of de Nederlandse VN-missie in Mali kan worden verlengd. Op bezoek in de hoofdstad Bamako zei minister Koenders dat ons land een Franse oproep in overweging neemt. De missie is gepland tot eind 2016.

Sinds 2014 levert Nederland een bijdrage aan de VN-missie Minusma, die werd opgezet nadat een internationale troepenmacht Toeareg-rebellen en islamitische strijdgroepen had teruggedreven.

Met 450 manschappen, 4 gevechtshelikopters en 3 transporthelikopters worden inlichtingen verzameld. Een derde van de militairen komt in de loop van dit jaar terug. Hun werk wordt overgenomen door Tsjechen, Duitsers en Denen.

Europa

"Blijven bijdragen aan stabiliteit in Mali en daarmee in de regio is niet alleen in het belang van de Malinezen, maar ook voor het aanpakken van migratiestromen via Libië naar Europa", zei Koenders, die tot 2014 hoofd van de VN-missie was. "Instabiliteit in regio’s nabij Europa heeft ook directe gevolgen voor onze eigen veiligheid en economische belangen."

Bovendien vindt Koenders dat er een belangrijk signaal uitgaat van de betrokkenheid bij de missie, omdat Europese landen sinds de jaren 90 minder deelnamen aan VN-missies. "Er is sprake van een terugkeer van Europa in VN-vredeshandhaving. Dat is een goede zaak. Minusma is daarvan een mooi en zichtbaar voorbeeld."

Uithoudingsvermogen

Minister Hennis benadrukte voor aanvang van de wekelijkse kabinetsvergadering dat er goed bekeken moet worden wat de mogelijkheden zijn.

"De VN-aanwezigheid in Mali is relevant, dat staat buiten kijf. Maar in het kader van een goede overdracht is het ook logisch dat je kijkt wat mogelijk is. We zitten al forse tijd met enorme inzet in Mali. Aan het uithoudingsvermogen van onze mensen en materieel zitten ook grenzen", zei Hennis.

Hennis : mogelijkheden Mali bekijken

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl