Koning Willem-Alexander en koningin Máxima in het Albert Dürerhaus
NOS Nieuws

Koning: belangrijk om langs alle bondsstaten te gaan

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben hun bezoek aan Beieren afgesloten. Vandaag waren ze onder meer in het paleis van justitie waar na de Tweede Wereldoorlog de Processen van Neurenberg zijn gehouden.

In het Justizpalast kregen Willem-Alexander en Máxima een rondleiding door het Memorium, waar wordt verhaald over de processen tegen nazi-leiders als Hermann Göring en Arthur Seyss-Inquart, de nazi-rijkscommissaris in Nederland. Ook de opvolgers van het Neurenberg Tribunaal kwamen aan bod in de deelexpositie 'Van Neurenberg naar Den Haag'.

Door Duitsland goed te leren kennen, kunnen we Nederland goed op de kaart zetten.

Koning Willem-Alexander

De koning gebruikte het bezoek om ook vooruit te kijken naar de opening volgende week van het gebouw van het Internationaal Strafhof in Den Haag, en het 70-jarig jubileum van het Internationaal Gerechtshof. "Het strafhof staat in de traditie van de 'Neurenbergse principes", zei de koning na afloop van het bezoek aan het voormalige woon- en werkhuis van de Duitse schilder Albrecht Dürer.

In het persgesprek benadrukte de koning ook het belang om naar alle Duitse deelstaten te gaan, zoals de bedoeling is de komende jaren. "Zo kun je Duitsland echt goed leren kennen. Als je net de grens overgaat in Nederland, heb je een heel ander soort Duitsland dan we hier in Beieren hebben aangetroffen. Het is voor ons heel belangrijk om Duitsland goed te leren kennen en het is belangrijk dat we door onze bezoeken Nederland goed op de kaart kunnen zetten in de verschillende bondslanden."

Koning: belangrijk om Duitsland goed te leren kennen

Koning Willem-Alexander heeft sinds zijn troonsbestijging in 2013 samen met koningin Máxima inmiddels zeven Duitse deelstaten bezocht. Tot 2020 wil hij de nog resterende negen bezoeken om Nederland ook daar onder de aandacht te brengen.

Tijdens de persconferentie vroeg een Duitse journalist naar de Europa-gezindheid van Nederland. Op die vraag wilde de koning niet op ingaan. Volgens Willem-Alexander staat Europa voor grote vraagstukken, waarvoor Duitsland en Nederland gezamenlijk oplossingen zoeken. Maar verder wilde hij niet gaan. "Ik laat het antwoord graag aan parlement en regering, daar waar het hoort."

Op Twitter was er wat discussie over de mantel die Máxima vanochtend droeg

De mantel van koningin Máxima was vanochtend aanleiding voor ophef op sociale media. Ze droeg op de mantel figuren en ornamenten die volgens sommigen wat weg hadden van hakenkruizen.

De creatie van ontwerper Claes Iversen, die Máxima vorig jaar al eens droeg bij een bezoek aan Denemarken, werd op Twitter een 'hakenkruismantel' genoemd. Na de lunch droeg ze de mantel niet meer en liep ze zonder jas.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl