Drie keer scheepsrecht voor Belgische Everest-beklimmer?
De Belgische bergbeklimmer Jelle Veyt staat voor de grootste uitdaging uit zijn leven. De avonturier wil na twee mislukte pogingen in 2014 en 2015 de eerst Belg worden die zonder extra zuurstof de top van de Mount Everest bereikt.
"Ik wil dit zonder hulp doen. Sherpa's en zuurstof, dat is valsspelen", zegt Veyt in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik heb meer schrik om mijn dromen te laten varen dan om te sterven."
Veyt wil de Mount Everest beklimmen om geld in te zamelen voor een goed doel. Na twee expedities heeft de Belg al duizenden euro's opgehaald voor straatkinderen in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Hij heeft alleen nog niet op de 8848 meter hoge berg gestaan.
Eerdere pogingen
Op 18 april 2014 was Veyt in het basiskamp van de Everest. Tussen het basiskamp en kamp 1 brak die dag een groot stuk ijs af van de berg. De lawine die volgde, leidde tot de dood van zestien sherpa's.
Daarnaast werd de route naar kamp 1 geblokkeerd door de ravage. Veyt moest zijn eerste poging staken.
Een jaar later was de Belg terug aan de voet van de Everest toen een gigantische aardbeving Nepal op 25 april 2015 trof. "De grond begon te schudden en ik moest rennen voor mijn leven. Ik dacht dat ik dood zou gaan", zegt Veyt. "Door de beschutting van een tent kon ik overleven."
Door de aardbeving kwamen negentien mensen om het leven in het basiskamp van de Everest. Veyt keerde noodgedwongen terug naar België.
Veyt hoopt dat de maandenlange voorbereidingen voor de beklimming van de Himalaya-reus deze keer niet voor niets zijn geweest. "Ik ben hier al drie jaar mee bezig en ben nu helemaal naar Nepal komen fietsen", zegt Veyt. "Dan laat je zo'n project niet zomaar vallen."