De VVE van De Goudsberg in Lunteren overweegt een kort geding aan te spannen als de raad vanavond akkoord gaat.
NOS Nieuws

Ede beslist over alternatief grootschalige opvang asielzoekers

  • Reinalda Start

    Redacteur Integratie

  • Reinalda Start

    Redacteur Integratie

De gemeenteraad van Ede beslist vanavond over een nieuwe manier om een grote groep asielzoekers op te vangen. Het gemeentebestuur wil niet één grote locatie, maar de 900 asielzoekers spreiden over drie kleinere locaties.

Het afgelopen jaar is het voor gemeentebesturen steeds lastiger geworden om grote asielzoekerscentra te openen, vanwege weerstand van de omwonenden. Extra opvangplekken zijn nog altijd nodig om asielzoekers onder te brengen. Toch is ook die spreiding over kleinere locaties geen garantie voor meer draagvlak, blijkt in Ede.

Dode varkens

In januari liet de gemeente Ede op het laatste moment een informatieavond over plannen voor de opvang van asielzoekers niet doorgaan. Die avond zou het gemeentebestuur toelichten welke zes plekken in Ede in aanmerking kwamen als opvanglocatie, maar burgemeester Van der Knaap (CDA) kon de veiligheid van de bezoekers niet garanderen.

Ook in de gemeente Ede valt de komst van asielzoekers niet bij iedereen goed. In februari legden tegenstanders bij één van de mogelijke locaties, recreatiecentrum De Goudsberg, dode varkens neer. De eigenaar van het centrum deed aangifte bij de politie vanwege bedreigingen.

Dijkhoff

Burgemeester Van der Knaap vroeg zich na het afgelasten van de bijeenkomst hardop af of in deze tijd informatie- avonden over asielzoekerscentra nog wel mogelijk zijn. Hij riep staatssecretaris Dijkhoff (VVD) op de burgemeesters te helpen door zelf locaties aan te wijzen.

Dat gebeurde niet. Wel blijft Dijkhoff de druk opvoeren bij gemeenten om met nieuwe opvanglocaties te komen. Nog steeds verblijven duizenden asielzoekers in tijdelijke noodlocaties, zoals vakantieparken die weer leeg moeten zijn voor het vakantieseizoen. Nieuwe locaties zijn dus nog steeds hard nodig.

'Straks moeten wij hier integreren, in plaats van de asielzoekers'

Nieuw plan

Inmiddels ligt er een nieuw plan van het college van B&W van Ede. Als het aan het gemeentebestuur ligt, komt er in het centrum van Ede een opvangcentrum voor 400 asielzoekers in een voormalig verpleeghuis. In het dorp Lunteren komen op het vakantiepark De Goudsberg 200 asielzoekers en op camping De Braamhorst in Ede is plaats voor nog eens 300 asielzoekers. Het grotere centrum in Ede zal fungeren als hoofdlocatie, met allerlei voorzieningen voor zorg en onderwijs waar de twee kleinere locaties gebruik van kunnen maken.

Aanvankelijk zou de grootste locatie voor 600 asielzoekers op een vakantiepark in het toeristische dorp Otterlo komen. De inwoners protesteerden omdat zij de locatie niet geschikt vonden. Het zou toeristen afschrikken en het grenst aan een schietbaan. Geen verstandige plek voor mensen met een oorlogstrauma, volgens de inwoners van Otterlo. Ingenieursbureau Arcadis werd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) ingehuurd om te kijken welke locaties het meest geschikt zijn. Otterlo viel af, onder meer vanwege die schietbaan.

Een kleine groep asielzoekers kan veel makkelijker integreren dan een grote groep.

Auke Ozinga, voorzitter dorpsraad Lunteren

Inwoners van Lunteren kijken nu met scheve ogen naar Otterlo. Wat daar wel is gelukt, lijkt hen niet te lukken. De dorpsraad van Lunteren heeft juist geprobeerd de gemoederen in het dorp te kalmeren en constructief met de gemeente te praten. Maar dat lijkt voor niets geweest, vreest voorzitter Auke Ozinga. De dorpelingen hebben het gevoel niet te zijn gehoord. Ze willen geen 200 asielzoekers in het nabijgelegen bos, waar 240 recreanten permanent wonen in de vakantiehuisjes.

Het is niet dat Lunteren helemaal geen asielzoekers wil huisvesten, vertelt Ozinga. "Een kleiner aantal zou best worden getolereerd. Zo'n groep kan veel makkelijker integreren dan zo'n grote groep." Ook wil de dorpsraad dat de gemeente het verzoek voor een politiepost in het dorp serieus neemt. Nu moeten mensen naar Ede als zij aangifte willen doen, zegt Ozinga.

Schadevergoeding

De Vereniging van Eigenaren van De Goudsberg in Lunteren overweegt een kort geding aan te spannen tegen de eigenaar van het vakantiepark, als de raad vanavond akkoord gaat met de opvang. Zij eisen dan van de eigenaar een schadevergoeding. Zij vrezen dat hun vakantiehuizen minder waard worden. De bewoners hebben bovendien zelf een rondweg op het terrein aangelegd, die onbruikbaar wordt door een hek dat om de huisjes van de asielzoekers heen wordt gezet.

De gemoederen lopen in Lunteren zo hoog op dat eigenaar Zoons van het recreatiepark niet voor de camera wil verschijnen. Hij is al een paar keer bedreigd. Toch wil hij niet afzien van zijn afspraken met het COA. "Er verblijven nu Polen op het terrein. Het contract met hun werkgever loopt af. Bovendien zijn dat steeds kortlopende afspraken. Met het COA kan ik een langdurig contract sluiten. Als ondernemer is dat aantrekkelijker", legt Zoons uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl