NOS Nieuws

'Meer islamofoob geweld in Nederland'

Het aantal meldingen van islamofoob geweld in Nederland is vorig jaar toegenomen. Uit het jaarrapport (.pdf) van het burgerinitiatief Meld Islamofobie blijkt dat er 158 meldingen waren.

De meeste meldingen, 54, werden in januari gedaan. Dat is iets meer dan een derde van alle meldingen. Dat heeft volgens het burgerinitiatief te maken met de aanslagen op het kantoor van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs. Na de aanslagen in Parijs in november was er opnieuw een stijging te zien. Toen kwamen er 32 meldingen van islamofobie binnen.

Hoofddoekjes

In twee-derde van de gevallen zijn vrouwen met een hoofddoek het slachtoffer. In de meeste gevallen gaat het om schelden en spugen. In 30 procent van de incidenten wordt fysiek geweld gebruikt. Zeventien keer was een moskee het doelwit.

Slachtoffers van islamofobie doen in de meeste gevallen geen aangifte bij de politie. In 58 procent van de gevallen bleef dat achterwege. Blanke mannen zijn in de meeste gevallen de daders.

Het College voor de Rechten van de Mens heeft nog geen cijfers beschikbaar, maar stelt dat er hoogstens een lichte stijging te zien is. Het college registreert overigens alleen discriminatie op het werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl