NOS Nieuws

Europa bereidt zich voor op zelfrijdende auto's

zelfrijdende auto's

In 2019 moet Europa klaar zijn voor het toestaan van zelfrijdende auto's. De Europese ministers van vervoer hebben daarover afspraken gemaakt in Amsterdam.

Landen in de EU kennen nu verschillen in aanpak, infrastructuur en verkeersregels. De ministers willen dat meer stroomlijnen en allerlei belemmeringen wegnemen. Als de techniek het toelaat, zouden de auto's kort na 2019 op de openbare weg moeten kunnen rijden.

Niet steeds updates

De ministers willen dat digitale communicatie meer wordt gecoördineerd, zodat autosystemen niet bij iedere grens een nieuwe update nodig hebben. In de hele EU moeten auto's goed met elkaar en met de weginfrastructuur kunnen 'praten'.

De lidstaten gaan ook samen kijken naar vraagstukken als privacy en aansprakelijkheid.

Milieu

De bijeenkomst was in Amsterdam, omdat Nederland EU-voorzitter is. De Europese bewindslieden konden zelf vandaag ook een ritje maken in een zelfrijdende auto. Ze zien veel voordelen in de nieuwe mogelijkheden.

De auto's verbruiken minder brandstof: dat is goed voor het milieu en kost minder. De verwachting is ook dat zelfrijdende auto's veiliger zijn: het grootste deel van de auto-ongelukken wordt veroorzaakt door menselijke fouten. Verder zouden de nieuwe auto's tot een betere doorstroming op de weg moeten leiden en zouden ouderen er langer mobiel door kunnen blijven. Minister Schultz zei dat ze tempo wil maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl