NOS Nieuws

Maleisië vernietigt ivoor als afschrikmiddel

Maleisië heeft 9500 kilo in beslag genomen ivoor vernietigd. Daarmee wil het land smokkelaars afschrikken die Maleisië gebruiken als doorvoerhaven.

Een recyclingsbedrijf in Port Dickson, dat 90 kilometer ten zuiden van hoofdstad Kuala Lumpur ligt, vernietigde het ivoor met een waarde van ongeveer 18 miljoen euro. Eerst werden de slagtanden verpulverd in een machine, waarna ze in een oven werden verbrand.

Krachtige boodschap

"Het is voor het eerst dat we ivoor vernietigen", zei de Maleisische minister van Natuur en Milieu. "We willen een krachtige boodschap naar de wereld sturen. Mensen moeten weten dat Maleisië geen compromissen sluit als het om beschermde diersoorten gaat."

Tussen 2011 en 2014 zijn zo'n 4700 slagtanden van olifanten in beslag genomen. Vorige maand nog ontdekte de Maleisische douane in totaal 159 kilo ivoor in de bagage van passagiers op internationale vluchten.

"Ik wil dat er niets van de onderschepte ivoor ergens anders opduikt. Zodra de slagtanden niet meer nodig zijn voor onderzoek, vernietigen we ze", zei de minister.

  • Getty Images
    Het ivoor ligt verzameld in een container
  • Getty Images
    De minister van Natuur en Milieu met een slagtand
  • Getty Images
    De minister van Natuur en Milieu laat de as zien van het verpulverde en verbrande ivoor
  • Getty Images
    De overblijfselen van de ivoren slagtanden

Alle in beslag genomen ivoor is afkomstig van Afrikaanse olifanten. In Afrika wordt veel gejaagd op olifanten vanwege hun slagtanden en de stroperij wordt aangewakkerd door de grote vraag uit Azië. Daar worden er medicijnen en sieraden van gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl