Maria Sjarapova tijdens haar persconferentie in maart
NOS Sport

'Politieke spelletjes achter verbod op meldonium'

Wereldantidopingagentschap WADA heeft woensdag voor opschudding gezorgd door te erkennen dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat meldonium na gebruik snel uit het lichaam verdwijnt. Zo'n 140 sporters, onder wie Maria Sjarapova en Pavel Koelizjnikov, zijn al op het sinds 1 januari verboden middel betrapt. Mogelijk gaan deze, voornamelijk Russische, atleten nu vrijuit.

De vraag rijst nu: heeft het WADA een fout gemaakt? Is er te snel besloten om meldonium te verbieden? Volgens Douwe de Boer, dopingexpert aan de universiteit van Maastricht en in het verleden hoofd van het IOC-laboratorium in Lissabon, is er meer aan de hand. Hij vermoedt een koude oorlog op dopinggebied tussen de Amerikanen en de Russen.

"Ik denk dat meldonium misschien niet het echte probleem is", stelt De Boer. "Ik denk dat er een stukje politiek achter zit. Het gaat niet zozeer om meldonium, maar om de Russische houding ten opzichte van doping. De Russen hebben tot nu toe lak gehad aan de houding van de rest van de wereld. En de rest van de wereld heeft op een gegeven moment gezegd: als jullie niet luisteren, dan gaan we ook iets doen, zoals meldonium verbieden."

'Verbod op meldonium was mogelijk deal tussen VS en het WADA'

De Boer vermoedt zelfs dat er sprake is geweest van een deal tussen de Amerikanen en de WADA. "Die hebben een signaal willen afgeven aan de Russen. Ik denk dat de Amerikanen hebben gepusht om meldonium op de dopinglijst te zetten. Zonder dat er van tevoren gedegen onderzoek naar is gedaan. Want is het wel prestatiebevorderend en zo ja, hoe lang is het aantoonbaar?"

Het feit dat het WADA nu op zijn schreden terugkeert, lijkt volgens de dopingexpert ook op een politiek compromis. "De maatregel is teruggedraaid omdat er te veel sporters positief zijn. Individuele sporters zijn het slachtoffer geworden. Het gaat nu om 140 individuen en daar moet het kaf van het koren worden gescheiden. Dat heeft het WADA nu ingezien. Of de maatregel is genuanceerd onder Russische druk? Ik kan me dat heel goed voorstellen."

'Onvoldoende redenen om meldonium op verboden lijst te houden'

De kans is aanwezig dat veel van de voorlopig geschorste sporters, onder wie Maria Sjarapova en Pavel Koelizjnikov, binnenkort toch vrijuit gaan. "En misschien wel terecht, want als meldonium niet echt prestatiebevorderend blijkt te werken, is er misschien geen goede reden om het te verbieden", aldus De Boer.

Dus zien we de Russische sporters toch gewoon allemaal terug bij de Olympische Spelen in Rio de Janeiro? "De geluiden zijn op het moment niet in het voordeel van de Russen. Maar ik heb ook ervaren dat er op het laatste moment altijd een wit konijn uit de hoed komt. Misschien met een wat kleinere ploeg, maar ik kan me niet voorstellen dat er geen politiek compromis wordt gevonden."

Dopingexpert vermoedt politiek compromis over Rusland in Rio

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl