NOS Nieuws

VS: Russische piloten agressief boven Oostzee

Russische gevechtsvliegtuigen scheren langs Amerikaans oorlogsschip

Twee piloten van Russische gevechtsvliegtuigen hebben een agressieve manoeuvre uitgevoerd boven een Amerikaanse oorlogsbodem in de Oostzee, zegt de Amerikaanse marine. De twee Sukhoi-24 straaljagers scheerden zó laag langs het oorlogsschip dat het zeewater werd opgestuwd, rapporteerde de bemanning.

De twee vliegtuigen, die niet zichtbaar waren uitgerust met wapens, werden gevolgd door een gevechtshelikopter, die rondjes boven het schip draaide terwijl de piloten foto's maakten. De piloten reageerden niet op de radio-oproepen van de Amerikanen.

'Onprofessioneel'

De Amerikaanse bevelhebber in Europa liet weten "diep bezorgd te zijn over de onveilige en onprofessionele Russische actie". Dergelijke manoeuvres kunnen volgens de VS leiden tot een "onnodige escalatie van spanningen tussen landen".

De marine heeft vanavond beelden van het incident vrijgegeven. Ook het Witte Huis uitte kritiek op de Russische pilotenactie.

Het Amerikaanse beleid om Oost-Europese NAVO-lidstaten militaire steun te verlenen tegen mogelijke Russische expansiedrift, heeft grote ergernis in Rusland gewekt. Amerikaanse militairen en Amerikaans materieel worden in buurlanden van Rusland gestationeerd, en er vinden ook gemeenschappelijke militaire oefeningen plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl