De fabriek van DuPont (Chemours) in Dordrecht
NOS Nieuws

RIVM: bloedtesten omwonenden DuPont-fabriek nietszeggend

Honderden omwonenden van de DuPont-fabriek in Dordrecht willen hun bloed laten onderzoeken omdat ze jarenlang mogelijk te veel van het giftige C8 (perfluoroctaanzuur) hebben ingeademd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwt nu voor de schijnveiligheid die dergelijke testen kunnen oproepen.

"We zijn terughoudend in het uitvoeren van het bloedonderzoek, omdat die informatie weinig zegt over iemands gezondheid", zegt Joke Herremans van het RIVM in het NOS Radio 1 Journaal. "Als je weet hoeveel C8 er in je bloed zit, dan is er geen behandeling, er is geen zekerheid dat je niet ziek zult worden en er is geen mogelijkheid om het sneller uit je lichaam te halen. Dus het zegt niets."

Het RIVM sluit zich daarmee aan bij het advies van de GGD aan omwonenden om niet op eigen houtje een bloedtest te laten doen. "Er is geen behandeling om perfluoroctaanzuur versneld uit het lichaam te doen verdwijnen", zei Reimke Hitimana-Willemze eerder tegen de NOS. "Mensen kunnen niets anders doen dan regelmatig naar het toilet gaan, zoals ze altijd doen, en dan moet het in de loop van de jaren geleidelijk het lichaam verlaten." Volgens haar konden de mensen de 82 euro voor het bloedonderzoek beter in hun portemonnee houden.

Leverklachten

Uit berekeningen van het RIVM (.pdf) bleek eind vorige maand dat de omwonenden van de fabriek aan de Beneden Merwede in het slechtste geval 25 jaar lang zijn blootgesteld aan te veel C8 in de lucht. Het RIVM zegt dat de uitstoot sinds 2002 onder de veiligheidsnorm zit, maar dat er daarvoor langdurige overschrijdingen van de grenswaarde kunnen zijn voorgekomen.

De onderzoekers sluiten niet uit dat de blootstelling gevolgen heeft voor de lever van omwonenden. Er is geen verband bekend met andere gezondheidsklachten.

Staatssecretaris Dijksma kondigde meteen aan (.pdf) dat steekproefsgewijze bloedtesten moeten aantonen hoeveel gif mensen nog in hun lichaam hebben. "Die hebben als doel om te kijken of we met onze voorspellingen nu goed zitten", zegt Herremans. "Er zijn al waarden in de media die zeggen dat het afwijkt van wat wij voorspeld hebben."

Ze doelt op de concentraties perfluoroctaanzuur die volgens het AD bij twee omwonenden zijn gevonden. De waardes lagen vele malen hoger dan het RIVM in de risicoschatting voorspelde.

Martin van den Berg, hoogleraar toxicologie Universiteit Utrecht, noemt die onderzoeksresultaten opvallend. "Ik kan zelf ook niet verklaren waarom die zo hoog zijn." Hij vindt dan ook dat er alle reden is om de steekproeven te doen. "Als je die metingen hebt gedaan en het blijkt allemaal normaal te zijn, dan kan je de bevolking wel degelijk geruststellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl