Asielzoekers vertrekken van de tijdelijke noodopvang Heumensoord bij Nijmegen
NOS Nieuws

Dijkhoff: nog te weinig opvanglocaties vluchtelingen

Staatssecretaris Dijkhoff roept gemeenten en provincies op zich aan de afspraken te houden over de opvang van asielzoekers. Het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt een bericht van NRC en Reporter Radio (KRO) dat mogelijk een tekort ontstaat van duizenden plekken.

Gemeenten dragen te weinig nieuwe opvanglocaties aan en te weinig vluchtelingen stromen door naar normale woningen. In het vandaag gepresenteerde jaarverslag van het COA staat dat er nog 12.000 mensen in noodopvanglocaties zitten. Die zouden eigenlijk naar azc's moeten verhuizen, maar daar is geen plaats. In die azc's zitten 16.000 migranten met een verblijfstatus voor wie nog geen huisvesting is gevonden.

Dijkhoff benadrukte in De Ochtend op NPO Radio 1 dat er niets hoeft te veranderen aan de afspraken die hij eerder heeft gemaakt met de lagere overheden. "We zitten nu op het punt dat er heel veel plannen en goede bedoelingen zijn, maar nog niet genoeg concrete nieuwe locaties."

Toerisme

Volgens de staatssecretaris loopt het niet vlot genoeg. Een van de problemen is dat er de komende tijd ook weer opvangplekken verdwijnen, omdat die voor andere doeleinden moeten worden gebruikt. Het gaat dan bijvoorbeeld om vakantiehuizen die nu tijdelijk worden gebruikt voor asielzoekers, maar die in de zomer weer worden opengesteld voor toeristen.

Dijkhoff vindt dat er geen gevoel mag ontstaan dat het allemaal wel losloopt, nu de instroom lager is en er afspraken zijn met Turkije en Griekenland. Volgens hem verkijken gemeenten zich er nog wel eens op hoelang het duurt voordat alles geregeld is. "Er moet wel op tijd geleverd worden, anders krijgen we weer die sporthallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl