Dashboard
NOS Nieuws

'Automobilist weet niet wat auto allemaal meet en doorgeeft'

Automobilisten moet expliciet om toestemming worden gevraagd over welke gegevens auto's wel of niet mogen delen met de fabrikant. Dat vindt de Bovag, de organisatie voor autohandelaren en garagehouders.

"De ruitenwisser die aan en uit gaat, telefoongegevens, waar je bent, hoe hard je rijdt, welke veiligheidssystemen worden aangezet, alles kan worden opgeslagen", zegt Paul de Waal van de Bovag. "Die data werden eerst uitgelezen in de garage, maar nu worden die data steeds vaker tijdens het rijden naar servers van fabrikanten gestuurd."

Veel automobilisten weten volgens hem niet welke data worden doorgestuurd en hebben er ook geen toestemming voor gegeven. "Je moet weten wie je data aftapt en wat er mee gebeurt. Daar moet je toestemming voor kunnen geven, maar nu gebeurt dat niet of heel impliciet."

Buiten spel

De Bovag is bang dat de autodealers en garages buitenspel komen te staan. "De autobedrijven hebben een relatie met de klant. Als de fabrikant op de data gaat zitten, worden autobedrijven een zetbaas en moet hij naar de pijpen van de fabrikant dansen. Dat is niet in het belang van de consument."

Vandaag wordt er een conferentie over het onderwerp gehouden om de discussie op gang te krijgen. De Bovag pleit daar voor Europese regelgeving. Eerder startte de ANWB een campagne om automobilisten bewuster te maken van de data die worden verzameld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl