Auto's worden getest op uitstoot
NOS Nieuws

Kamer praat over maatregelen in verband met sjoemelsoftware

D66 wil dat autofabrikanten, autodealers en distributeurs verplicht worden om in showrooms duidelijk te vermelden hoeveel schadelijke stoffen een auto in de praktijk uitstoot.

Vanaf volgend jaar zijn automerken verplicht om hun auto's niet alleen in het lab maar ook op de weg te testen. De uitslagen van die praktijktest hoeven voorlopig niet in de winkels en reclames gepubliceerd te worden.

D66-Kamerlid Van Veldhoven wil dat veranderen. "Als je een auto uitzoekt, kun je niet alleen kijken naar de kleur en hoe fijn de auto rijdt, maar ook naar eerlijke informatie over de uitstoot."

Regeringspartij PvdA staat niet onwelwillend tegenover het plan, maar wil het idee eerst nader bestuderen. De partij pleit al langer voor het gebruik van praktijktesten, omdat ze een inzicht geven in de daadwerkelijke uitstoot. Van coalitiepartner VVD hoeft het uitstootcijfer niet in de showroom. De partij vindt het milieulabel voldoende en Kamerlid Visser wijst erop dat de uitstoot van een auto ook afhankelijk is van hoe ermee gereden wordt.

Emissies gelijktrekken

Vanmiddag en vanavond wordt in de Tweede Kamer gedebatteerd over 'dieselgate' en de maatregelen die er tegen sjoemelsoftware genomen kunnen worden.

GroenLinks wil dat de emissie-eisen van auto's gelijkgetrokken worden. De partij maakt zich er sterk voor dat auto's op basis van hun gewicht beoordeeld worden, ongeacht het type brandstof dat er getankt wordt. Het CDA vindt dat automobilisten zeker moeten weten dat auto's geen sjoemelsoftware meer bevatten. Daarom moet er een soort second opinion komen door TNO.

Omgekeerde bewijslast

De VVD wil dat automerken die sjoemelen met de milieutesten in Nederland strafbaar worden. De partij wil net als in de Verenigde Staten een omgekeerde bewijslast invoeren, zodat fabrikanten zelf moeten kunnen aantonen dat er niet gemanipuleerd is.

PvdA zoekt vooral op Europees niveau naar oplossingen en pleit voor strengere milieunormen in Europa. Kamerlid Hoogland wil ook dat de milieutesten op een andere manier worden uitgevoerd. Nu kan iedere fabrikant zelf op zoek gaan naar een testlaboratorium, dat de voor hem meest voordelige test kan aanbieden. Volgens de PvdA moet er een eerlijke testmethode komen, waarbij er niet geconcurreerd wordt. De VVD voelt niet veel voor een Europese toezichtinstantie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl