Reizigers op Schiphol in de rij voor de douane
NOS Nieuws

Reisorganisaties gaan 'klimaatschade' vakantie berekenen

Reisorganisaties willen vanaf dit najaar aan hun klanten gaan voorrekenen wat de klimaatschade is van hun vakantiereis. In brochures en op websites komt dan de totale 'vakantievoetafdruk' te staan, zegt reisbrancheorganisatie ANVR.

Uiteindelijk moet er een app of een website komen, waarmee de reiziger zelf kan berekenen wat het klimaateffect van zijn vakantie is. Niet alleen de reis, ook de accommodatie en activiteiten tijdens de vakantie worden meegenomen.

De tool geeft op een heel gedetailleerd niveau inzicht in de milieu-effecten van een vakantie, zegt ANVR-voorzitter Frank Oostdam in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij laat in een oogopslag zien wat jouw vakantie aan voetafdruk tot gevolg heeft."

Lloret de Mar

Er komt volgens Oostdam bij de klanten steeds meer vraag naar inzicht in het klimaateffect van reis en verblijf. "Al is dat nog wel op een heel beperkt niveau. Maar gezien onze maatschappelijke verantwoordelijkheid zouden ons als sector diskwalificeren als we er niets aan zouden doen."

Het is uiteindelijk aan de reiziger om een keuze te maken, zegt Oostdam. "Ga je met het vliegtuig of met de trein naar Lloret de Mar. Of als je naar India gaat, doe je dat in een rechtstreekse vlucht of vlieg je via Frankfurt. Dat kan heel wat schelen."

Niet open

Voor vakantiegangers is het nu nog lastig om inzicht te krijgen in de klimaateffecten van reis en verblijf. Dat geldt ook voor reizigers die klimaateffecten willen compenseren. Bijvoorbeeld een vakantieganger die thuis zijn CO2-uitstoot terugbrengt om 'klimaatneutraal' uit te komen.

Reizigers die dat zelf willen uitzoeken, verdwalen in een woud van compensatietarieven. Paul Peeters, lector duurzaam toerisme en transport aan de NHTV, zegt in de Volkskrant dat luchtvaartmaatschappijen niet open zijn over hoeveel brandstof hun vliegtuigen feitelijk gebruiken. "Dat wordt beschouwd als een soort staatsgeheim."

Goed nieuws

Volgens Milieu Centraal, een organisatie die onder meer voorlichting geeft over klimaatcompensatie en duurzaam toerisme, is het spannend wat het publiek met de voetafdruk van de reisbranche gaat doen. "Uit onderzoek blijkt dat twee op de drie Nederlanders hiervoor openstaan", zegt woordvoerder Mariken Stolk. "Maar van de vakantievluchten die Nederlanders in 2014 hebben gemaakt, is slechts een fractie gecompenseerd."

Stolk hoopt dat de nieuwe tool van de reisorganisaties meer reizigers tot compensatie aanzet. "Deze calculator is al direct bij het boeken van de vlucht zichtbaar. Je kunt meteen aanvinken of je wilt compenseren. Bij de totale reissom zullen de paar tientjes extra voor compensatie niet zo bezwaarlijk zijn."

De Consumentenbond noemt een eenduidig systeem van de reisbranche goed nieuws, maar wil er verder nog niets over zeggen omdat het nog te onduidelijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl