Een Franse activiste van Femen, die zich wilde uitkleden bij de rechtbank in Beni Mellal, wordt afgevoerd
NOS Nieuws

Mishandelde homo's in Marokko vrij, aanvallers veroordeeld

Een Marokkaanse rechtbank heeft twee homo's die waren opgepakt wegens hun geaardheid vrijgelaten. De mannen werden vorige maand in de stad Beni Mellal, in het midden van Marokko, gearresteerd nadat ze waren mishandeld. Bloedige beelden van de mishandeling gingen rond op internet.

De arrestaties leidden tot internationaal protest. De slachtoffers zijn nu tot voorwaardelijke celstraffen veroordeeld voor respectievelijk "daden tegen de natuur" en "seksueel afwijkend gedrag", twee omschrijvingen van homoseksualiteit in Marokko, en komen allebei vrij.

Twee aanvallers, die vorige maand ook werden opgepakt, zijn veroordeeld tot onvoorwaardelijke straffen. Ze kregen zes en vier maanden cel. Twee andere verdachten gaan vrijuit en een vijfde staat later terecht bij de jeugdrechter.

Emoties

De zaak maakt veel emoties los in Marokko, waar op homoseksuele handelingen een gevangenisstraf van maximaal drie jaar staat. Na de veroordeling van de aanvallers gingen circa honderd inwoners van Beni Mellal de straat op. Zij eisten dat de daders worden vrijgelaten.

Twee vrouwelijke activisten van Femen uit Frankrijk werden bij de rechtbank in Beni Mellal opgepakt. Zij wilden op de stoep topless protesteren voor meer homorechten in Marokko. Vlak voordat zij hun kleding uittrokken, werden ze gearresteerd. Volgens mediaberichten worden ze het land uitgezet vanwege "het beschadigen van de publieke moraal".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl