Jan Dijkema
NOS Schaatsen

KNSB stelt Dijkema kandidaat voor voorzitterschap ISU

De KNSB draagt Jan Dijkema voor als kandidaat voor het voorzitterschap van de Internationale Schaats Unie (ISU). De verkiezing vindt plaats tijdens het ISU-congres in Dubrovnik, dat van 6 tot en met 10 juni wordt gehouden.

In het Kroatische Dubrovnik zal de opvolger worden gekozen van Ottavio Cinquanta, die na 22 jaar afscheid zal nemen.

Dijkema is sinds 1994 bestuurslid van de ISU. Sinds 2010 is hij daar de vicevoorzitter. Dijkema kan na Pim Mulier (1892-1895) en Gerrit van Laer (1937-1945) de derde Nederlandse preses van de ISU worden.

Uitdagingen

"De ISU staat voor een aantal grote uitdagingen, die mede worden ingegeven door de ontwikkelingen in de samenleving en de sportwereld. Hier dient adequaat en met frisse en vernieuwende ideeën op te worden ingespeeld", aldus Dijkema.

"Ik wil graag de verantwoordelijkheid nemen om die noodzakelijke transitie vorm te geven. Centraal staat huidige en komende generaties te blijven aanspreken en plezier te laten beleven aan kunstrijden, shorttrack en langebaanschaatsen."

Concurrentie

In de strijd om het voorzitterschap heeft Dijkema concurrentie van onder anderen Didier Gailhaguet. De 62-jarige Fransman is een voormalig nationaal kampioen kunstrijden. Zijn kandidatuur voor het ISU-voorzitterschap is niet onomstreden.

Gailhaguet werd in 2002 voor drie jaar geschorst en uit de ISU Council gezet, nadat was gebleken dat hij een kwalijke rol had gespeeld in het juryschandaal tijdens de finale van het paarrijden bij de Olympische Spelen van Salt Lake City. Gailhaguet dwong destijds juryleden ten gunste van het Russische paar Jelena Berezjnaja/Anton Sicharoelidze te stemmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl