De mug die het zika-virus verspreidt
NOS Nieuws

'Zika-besmetting door seks is nauwelijks te voorkomen'

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Het voorkomen van de overdracht van zika door seksueel contact is praktisch bijna ondoenlijk. Dat concludeerde de Braziliaanse gynaecologe en infectiedeskundige Rosana Richtmann.

Zij was een van de belangrijkste sprekers op de ECCMID, een groot internationaal congres over infectieziekten dat van zaterdag tot en met dinsdag in Amsterdam plaatsvindt.

Zaad

"Zika overleeft in zaad langer dan in bloed", zegt Richtmann. Zij is gynaecoloog en infectiespecialist in een ziekenhuis in Sao Paulo. "Hoe lang precies weten we nog niet, maar in ieder geval meer dan twee maanden." Hoe groot de kans is op seksuele overdracht van zika, is ook nog niet bekend.

Geen seks hebben is de beste manier om een besmetting met zika te voorkomen. "Maar dat lijkt niet echt haalbaar", zegt Richtmann.

Het gebruik van condooms zou ook helpen, maar ook dat gaat er niet echt voor zorgen dat er geen zika langs seksuele weg overgedragen wordt. "Vier op de vijf mensen die met zika besmet raken merken daar niets van. Mannen die niet weten dat ze besmet zijn gebruiken dan wellicht geen condoom. "

Bloed

Ook via bloed is overdracht van zika mogelijk. De bloedbanken in Brazilië vragen donors of ze zika-verschijnselen gehad hebben in de maand voor ze bloed komen geven. Als dat het geval is moeten ze een maand wachten met doneren.

Tot nu toe bleek volgens Richtmann drie procent van alle donoren recent met zika besmet te zijn. Donoren die binnen een week na donatie zika-verschijnselen krijgen worden geacht de bloedbank te bellen, zodat hun bloed bewerkt kan worden, onder meer met uv-licht. Dat doodt het virus, maar het bloed blijft bruikbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl