Oud-wethouder Jos van Rey arriveert bij de rechtbank in Rotterdam
NOS Nieuws

Van Rey over corruptiezaak: Barbertje moet hangen

Oud-wethouder Jos van Rey van Roermond en projectontwikkelaar Piet van Pol hebben voor de rechtbank in Rotterdam verworpen dat hun vriendschap heeft geleid tot fraude. Het Openbaar Ministerie blijft erbij dat Van Rey zich met reisjes heeft laten omkopen in ruil voor opdrachten.

De vroegere Roermondse bestuurder en voormalig VVD-Eerste Kamerlid vindt dat het proces alleen maar is bedoeld "omdat Barbertje moet hangen." Hij benadrukte dat Van Pol een goede vriend is, niet meer en niet minder.

De projectontwikkelaar bevestigde dat in de rechtszaal. "Ik had helemaal geen bijbedoelingen. Het was pure vriendschap. Ik had Van Rey ook meegenomen als hij timmerman was geweest."

Samenvatting van de derde dag in het proces tegen Jos van Rey

De zaak ging vanmiddag vooral over de reisjes naar een vakantiehuis van Van Pol in St. Tropez in Zuid-Frankrijk, vastgoedbeurzen en uitjes naar voetbalwedstrijden tijdens het WK van 2006 en het EK van 2008. Ze gingen daar soms heen met een privévliegtuig. Van Rey zou voor ongeveer 100.000 euro zijn gefêteerd.

Volgens de rechtbank hoeft daar niets concreets, zoals opdrachten, tegenover te staan om al schuldig te zijn. Van Rey had kunnen bedenken dat er misschien met al die uitnodigingen bijbedoelingen waren en dat is al verdacht genoeg, vond de rechter.

Geen enkele schuld

Van Rey herhaalde voor de rechtbank dat hij alles vooraf had gemeld wat hij met Van Pol deed en dat daarover duidelijke afspraken waren gemaakt. Iedereen wist ervan op het gemeentehuis van Roermond en er werd geen bezwaar gemaakt, benadrukte hij. "Er is geen enkele andere wethouder die zijn vakanties meldt."

Minister Plasterk zal worden gehoord omdat hij had gereageerd op een eerdere opmerking van Van Rey. De Roermondenaar zei dat het gebruikelijk is onder politici om vertrouwelijke informatie uit te wisselen tijdens een sollicitatieprocedure voor een burgemeester. In zijn tweet zei Plasterk dat dat niet waar is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl