Deel van de MH17
NOS Nieuws

Oekraïne arresteert verdachte aanslag op MH17-expert

De Oekraïense veiligheidsdienst SBU heeft een man gearresteerd, die een aanslag zou hebben gepleegd op forensisch expert Oleksandr Roevin. Die was nauw betrokken bij het Oekraïense onderzoek naar de ramp met de MH17.

De aanslag werd gepleegd in november vorig jaar bij het huis van Roevin. Hij werd drie keer in zijn benen geschoten, maar overleefde het.

Volgens de plaatsvervangend procureur-generaal van Oekraïne, Anatoly Matios, zou Roevin een paar dagen later in Nederland de bevindingen van Oekraïens onderzoek naar de ramp presenteren. Hij maakt deel uit van het internationale JIT-team dat de MH17-ramp onderzoekt. Er zou later nog een aanslag op hem zijn gepleegd.

Buk-raket

Er wordt nog onderzocht of er meer mensen bij de aanslagen betrokken waren. Volgens de aanklager is het zeker niet uitgesloten dat die buiten Oekraïne zijn georganiseerd. De verdachte zou veel hebben gebeld met buurlanden.

In het forensisch instituut van Roevin werden onder meer onderdelen van een Buk-raket onderzocht die in het rampgebied zijn gevonden. De Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft geconcludeerd dat de MH17 met zo'n raket van Russische makelij is neergeschoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl